Zelfliefde

Dit is wat zelfliefde echt betekent, want het gaat niet alleen over een warm bad en chocolade..

Dit is wat zelf-liefde echt betekent

Zelf-liefde is vaak helemaal niet zo mooi of makkelijk. Zelfliefde betekent dat jij een Excel-overzicht maakt van je schulden, het betekent dat je ’s ochtends een ochtendroutine hebt, dat je gezonde maaltijden voor jezelf kookt en dat je niet langer wegrent voor je problemen.

Vaak zijn het niet de dingen die je als allerliefste doet, zoals ’s avonds toch maar naar de sportschool gaan als je eigenlijk net lekker op de bank zit, het beëindigen van die ene vriendschap omdat het niet goed voor je is of het aannemen van dat extra baantje om zo je spaarrekening te laten groeien. Het is het bedenken van een manier om jezelf te accepteren zodat  je niet constant uitgeput bent van het proberen om alles voor iedereen te zijn. Het is tijd nemen voor jezelf om een warm bad te nemen of een boek te lezen met een flink stuk chocolade.

-> Zelfliefde is de beste vorm van jezelf helen

Eigenlijk is het heel erg dat we in een tijd leven waarin er zoveel van ons wordt verwacht dat we bewust aandacht moeten schenken aan zelfliefde of zelfzorg. Zelf-liefde is het laatste wat je moet overslaan, ook al ben je uitgeput van alles en te moe om er over na te denken.

Echte zelfliefde houdt niet in dat je af en toe een warm bad neemt en jezelf een chocoladereep gunt, zelfliefde is het kiezen voor het creëren van een leven waar je niet regelmatig van hoeft bij te komen of voor hoeft te vluchten.

-> 6 lastige, maar effectieve oefeningen voor meer zelfliefde en zelfvertrouwen

Om dit leven te creëren moet je dingen doen die je eigenlijk niet wilt doen. Vaak betekent het dat jij je fouten en teleurstellingen onder ogen moet komen en een andere strategie moet bedenken. Het betekent dat je niet altijd direct krijgt wat je wilt. Het is loslaten, het is kiezen voor nieuwe onbekende dingen. Maar het betekent ook dat je soms mensen teleurstelt of dat je opofferingen doet voor anderen.

Zelfliefde betekent dat je bent wie je bent. Dat je niet het ultieme doel in je leven is om buikspieren te hebben of om oppervlakkige mensen om je heen te hebben.

“Zelfliefde is soms bijna een modewoord geworden waarvan ook weer wordt verwacht dat je er goed in bent. Want heb vanmorgen wel een prachtige acai bowl of een groene smoothie bereid? En zijn de kaarsen die je net hebt aangestoken wel helemaal biologisch of zijn ze van die massa-fabricage troep? Dit zijn de dingen waar ik mee worstel als ik weer eens in mijn joggingbroek, onder het mom van zelfliefde een pizza bestel…” Amil Niazi.

-> Zelfliefde, het enige goede voornemen waar jij je nog aan hoeft te houden

Dingen voor jezelf kopen en jezelf op de korte termijn gelukkig maken heeft meer te maken met jezelf trakteren en ingaan op de commerciële verleidingen dan dat het heeft te maken met zelf-liefde. Want zelfliefde betekent dat jij jezelf in de hand hebt en dat je keuzes maakt die op de lange termijn ook goed voor je zijn.

-> Hoe streng ben jij voor jezelf? Het belang van zelfcompassie

Het betekent ook dat je niet langer je drukke en chaotische leven als argument gebruikt om niet goed voor jezelf te zorgen. Het betekent dat je leert om te proberen om voor jezelf te zorgen. Het betekent dat jij de held van jouw leven wordt, in plaats van het het slachtoffer. Kiezen voor een leven wat goed voelt in plaats van kiezen voor een leven wat er van buiten mooi uitziet. Eerlijk zijn naar jezelf en naar anderen, wat betekent dat niet iedereen je aardig vindt en erachter komen dat dit helemaal niet zo erg is.

-> 6 signalen dat je niet goed genoeg voor jezelf zorgt

Het betekent dat jij de persoon wordt die je eigenlijk diep van binnen al heel lang bent. Iemand die weet dat een warm bad en een stuk chocolade manieren zijn om van het leven te genieten en niet om van het leven te ontsnappen.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Ook interessant: 8 praktische dingen om lekker los te laten!

Bron: thoughtcatalog.com Foto: theblondesalad.com