Geluk

Teleurgesteld in de mensen om je heen? Lees dit

Teleurgesteld

Iemand of misschien zelfs meerdere mensen om je heen hebben je teleurgesteld? Dat is naar, want het voelt frustrerend als jij je niet gesteund voelt terwijl je deze steun zo hard nodig had. Of dat je hulp nodig had, maar dat niemand reageerde..

Ik ga nu iets zeggen wat je waarschijnlijk niet leuk vindt om te horen, maar wat wel belangrijk is: teleurstelling heeft vaak weinig te maken met wie ons teleurstellen. Teleurstelling is een constructie van onze eigen verwachtingen.

Het probleem is dat andere mensen ons nooit zo goed zullen begrijpen als dat we onszelf begrijpen. We raken teleurgesteld in mensen om ons heen omdat we onze eigen definitie van liefde gebruiken om te meten wat andere mensen voor ons doen en als dit in onze ogen niet genoeg is dan verwarren we een verschillend inzicht over liefde met helemaal geen liefde. We verliezen onszelf in de definitie van liefde en voelen ons gekwetst door een misverstand. 

Terwijl we eigenlijk moeten begrijpen dat sommige mensen hun gevoelens niet goed kunnen uiten of dat sommige mensen niet goed zijn in zorgen of verzorgen. Daarnaast moeten we begrijpen dat mensen er nooit precies zo voor ons zullen zijn zoals wij dit graag willen of zoals wij dit nodig hebben. Niemand kan weten welke woorden jij precies wilt horen of wat iemand kan doen om je te kalmeren en te troosten. Maar dat betekent niet dat deze mensen het niet goed bedoelen. Het betekent niet dat ze niet van ons houden. En het betekent niet dat ze ons niets te bieden hebben als het gaat om steun en troost. 

Des te meer we onszelf toestaan om teleurgesteld te zijn in de mensen om ons heen, des te meer we onszelf afsluiten van onverwachte tekenen van liefde. We hebben geen controle over de manier waarop iemand zijn liefde of affectie toont, maar we hebben wel controle op de manier waarop wij hierop reageren. We hebben de controle of we wel of niet herkennen dat die lift naar ons werk die iemand ons gaf liefde was. Of die avond, dat die ene persoon langs kwam om samen een filmpje te kijken, omdat die persoon het idee had dat je wat aandacht nodig had liefde was. Of die vriendin die geen idee heeft wat voor advies ze moet geven of hoe ze moet helpen, maar die wel je Facebook status liked en die je uitnodigt op feestjes, liefde is.

We kunnen die kleine dagelijkse acties waarderen of we kunnen verbitterd raken over dat deze kleine dingen niet goed genoeg zijn. 

We hebben de controle over of we wel of niet iemand een hand uitreiken. We hebben de controle over of we verbitterd en alleen willen zijn of dat we gaan voor dat stukje connectie wat er nog wel is. We hebben de controle over of wij de eerst stap zetten. We mogen zelf kiezen wat voor liefde wij de wereld insturen, want uiteindelijk is dat het enige waar we controle over hebben: de manier waarop wij onze liefde en affectie voor anderen tonen. 

Hoe hoger onze verwachtingen zijn van wat anderen ons kunnen bieden, des te groter de kans is dat ons hart wordt gebroken. Maar des te beter we ons realiseren dat we zelf kunnen controleren hoe we reageren en wat onze verwachtingen zijn, des groter groeien wij als mens.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?