Gezondheid

6 avondrituelen voor een ontspannende nacht (elke nacht)

6 tips voor een goede nachtrust

De manier waarop jij ’s avonds je dag eindigt heeft veel invloed op de manier waarop je jouw dag de volgende ochtend begint. Gebruik deze 6 tips om je lichaam en geest klaar te maken voor een goede nachtrust:

1 Mediteer en visualiseer
Zorg dat je in ieder geval elke avond 5 minuten de tijd neemt om te mediteren of om aan yoga te doen. Dim de lichten en vind een rustige plek in huis. Vul je longen met lucht en adem langzaam uit. Beeld je in dat je de stress van de dag samen met je adem laat gaan. Gebruik een app of een youtube filmpje voor een meditatie onder begeleiding.

2 Zorg dat je geïnspireerd raakt
Lees een boek over persoonlijke ontwikkeling of kijk een motiverende TED talk. Het doel is om iets positiefs en leerzaams te vinden om je te inspireren om de volgende dag vol goede moed te beginnen.

3 Bereid je eten voor de volgende dag alvast voor
Wanneer jij je ontbijt ’s avonds al bereid dan hoef jij je ’s ochtends niet te haasten en zo het risico te lopen dat je snellere, maar minder gezondere keuzes maakt. Door elke avond van deze voorbereiding een prioriteit te maken investeer jij in een gezond lichaam en een gezonde geest.

4 Kijk eens opnieuw naar je doelen
Elke zondagavond kun je tijd maken om je doelen voor die week uit te schrijven. Ze hoeven niet groots te zijn – gewoon wat punten zijn goed genoeg. Kijk dan elke avond eventjes naar de doelen die je voor die week hebt opgeschreven en denk aan de taken die je de volgende dag wilt doen. Dit gaat niet over zware dingen waardoor je in de stress schiet, maar bedenk leuke doelen waar je energie van krijgt. Bijvoorbeeld een rondje wandelen ’s avonds of het nemen van een warm bad.

5 Creëer van je slaapkamer een plek om te rusten en bij te komen
We spenderen een derde van ons leven in onze slaapkamer, dat is een lange tijd om ergens te zijn. Of je het je nou realiseert of niet, je slaapkamer heeft een enorme impact op je gezondheid. Je lichaam moet herkennen dat je slaapkamer een plek is waar het rust en slaapt. Houd je slaapkamer vrij van technologieën en zorg ervoor dat je kamer zo donker mogelijk is.

6 Slaap!
Het is natuurlijk geen verassing dat slaap enorm belangrijk is en dat het het belangrijkste onderdeel van je avondritueel is. Om goed te kunnen functioneren heb je voldoende slaap nodig – tussen de 7 en 9 uur per nacht. Slaap heeft een enorm helend effect op je lichaam en geest.

PS. Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @herhealth.nl