Gezondheid

Zo voorkom of herstel je van een hernia

Zo voorkom of herstel je van een hernia

Heb je momenten van pijn in je benen, billen of liezen, vooral na een tijd stilzitten? Dat kan komen door een hernia in de onderrug. Er ontstaat dan een bult op een van de rugwervels die tegen de zenuwbanen in je rug aanduwt. En dát voel je. Waar je pijn hebt, ligt aan welke zenuw bekneld raakt.

  1. Kun je een hernia voorkomen?

Zoiets wil je natuurlijk voorkomen. Dat kan niet altijd, bijvoorbeeld omdat je geboren bent met minder sterke rugwervels. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen ter preventie:

  • Goede houding.
    Zit je bijvoorbeeld veel achter je bureau voor het werk? Zorg dat je beeldschermen, tafelblad en stoelen op de juiste hoogte zijn afgesteld. Zorg dat je rug recht is als je zit. Zo verdeel je jouw gewicht netjes over je hele rug.
  • Sporten.

Sporten is natuurlijk goed voor je conditie, je mentale gevoel, je gewicht maar ook voor je spieren, organen en je rug! Houd je lichaam sterk door voldoende te bewegen. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om 150 minuten per week te bewegen. Kies dan het liefst voor sporten die je gewrichten niet te veel belasten zoals fietsen of zwemmen.

  1. Wat te doen bij een hernia?

Heb jij (toch) last van een hernia? Hoe vervelend dat ook is, gelukkig trekken de meeste hernia’s vanzelf weer weg. Eén van de beste dingen die jijzelf kunt doen om te genezen van een hernia is wederom: bewegen. Stilzitten maakt gewrichten zoals de wervels in je rug stijf. Door kleine wandelingen houd je de rug juist soepel. Overleg natuurlijk ook met een arts wat je beter wel en niet kunt doen. Hij kan je bijvoorbeeld adviseren om bij de fysiotherapeut langs te gaan.

Maar wat als de hernia niet vanzelf weggaat? Als de arts na zo’n 6 weken geen tekenen van herstel ziet, kan hij besluiten om te opereren. Hij verwijdert de bult om de druk op de zenuwen weg te nemen. Na de operatie is de pijn meestal niet gelijk weg. De zenuwen moeten herstellen en weer in hun oude positie gaan liggen.

  1. Hoe herstel je na een herniaoperatie?

Na de operatie zal de arts je waarschijnlijk aanraden om rust en beweging af te wisselen. Neem bijvoorbeeld een uur rust en ga dan 15 tot 20 minuten staan of zitten of loop een blokje om. 

Om tijdens je revalidatie zo veel mogelijk zelfstandig te kunnen doen én je rust te behouden, zijn hulpmiddelen vaak een uitkomst. Woon je in een huis met een trap, dan kan een traplift huren verstandig zijn. Er bestaan ook speciale hulpmiddelen om sokken, broeken en schoenen aan te trekken zonder je rug te hoeven buigen. Ook hierover kan de arts of fysiotherapeut je adviseren.