Relaties Single

Hoe herstel je van een slechte relatie?

Hoe je herstelt na een slecht relatie

Een relatie die slecht voor je is kan je leegzuigen. Je kunt jezelf compleet verliezen in een man of relatie die niet goed voor je is. De manipulatie, de leugens, het verdriet, de teleurstelling en soms zelfs de angst eisen hun tol en hebben een flinke invloed op je eigenwaarde.

Wanneer je eindelijk voor jezelf hebt gekozen en deze relatie achter je hebt gelaten dan moet je het nog een plekje geven. Dat kan best lastig zijn, want het kan wat werk vergen om jezelf weer te worden en om je zelfvertrouwen weer terug te krijgen, maar het kan wel! Onderstaand vind je 10 tips die je wellicht kunnen helpen om jezelf weer te vinden:

1 Accepteer 
Accepteer jezelf en de situatie. Jij bent niet de oorzaak van alles wat er niet goed is gegaan. Probeer niet te streng voor jezelf te zijn, want de zelfkritiek helpt je niet. Je had een slechte relatie, maar dit is niet jouw schuld. Probeer te accepteren wat er is gebeurd en wees lief voor jezelf.

2 Neem de verantwoordelijkheid
Probeer te accepteren dat jij voor deze persoon hebt gekozen. Waar kwam dat vandaan? Waarom koos je voor iemand die eigenlijk zo slecht voor je was? Smachtte je naar liefde, was je zo onzeker, wilde je hem redden/helpen? Door hier achter te komen kun jij jezelf wellicht in de toekomst behoeden voor weer een verkeerde keuze. En weet dat ‘foute’ mannen vaak erg goed zijn in zich anders voordoen dan ze zijn, ze zijn vaak onweerstaanbaar en enorm charmant wanneer je ze net leert kennen.

3 Blokkeer, indien mogelijk, alle contact met je ex
Als er kinderen in het spel zijn wordt dit moeilijk maar wanneer dit niet zo is ban deze ex dan uit je leven. Zorg ervoor dat hij niet weer een voet tussen de deur bij je krijgt met zijn zielige verhalen, charme of manipulatieve gedrag.

4 Leer om die zorgzame kant voor jezelf te gebruiken
Vaak zijn we lieve en zorgzame wezens, we willen gewoon iemand helpen. Maar deze keer begin jij met zorgen en het helpen van jezelf. Jij bent dat meer dan waard.

5 Stop
Op het een bepaalt punt is het genoeg. Genoeg met jezelf afvragen waarom je de keuzes hebt gemaakt die je hebt gemaakt. Genoeg met boos op jezelf zijn waarom je het zo lang zo ver hebt laten komen. Het is niet jouw schuld dat jij bent bedrogen of bent gemanipuleerd!

6 Leer je eigen passies weer kennen
Probeer je te herinneren welke dingen jij leuk vond om te doen, van welke mensen jij energie kreeg. Probeer je hobby’s weer op te pakken, dingen alleen te ondernemen. Het is misschien eng en onwennig in het begin, maar jij kunt dit.

7 Leer meer over leugenaars
Wanneer je meer leert over waarom mensen zo kunnen zijn dan ben je de volgende keer beter in staat om patronen te herkennen (en direct rechtsomkeer te maken).

8 Geef jezelf tijd om te helen
Het is vaak een heftige transitie om van alle chaos en hectiek naar een rustig en normaal leven te gaan. Deze kalmte kan je zelfs aanvliegen. Maar heb geduld en neem de tijd om hieraan te wennen.

9 Weet dat het oké is om verdrietig te zijn
Het is niet erg om verdrietig te zijn omdat je niet meer weet wie je was voordat je deze relatie kreeg. Dit komt wel weer terug, jij wordt jezelf weer als jij jezelf de tijd er maar voor geeft. Weet dat jij binnenkort een betere en sterkere versie van jezelf wordt

10 Stap voor stap
Elke dag doe je een stapje. Het gaat misschien langzaam, maar dat geeft niet. Uiteindelijk vind jij jezelf weer en kun je weer luisteren naar je hart en vertrouwen op jezelf.

Je bent niet alleen. Er zijn zo veel vrouwen die zijn gevallen voor een man die achteraf niet goed voor ze was. Het kan gebeuren, probeer jezelf niet schuldig te voelen. Als je hieruit komt ben je zo ontzettend sterk.