Bewegen Gezond gewicht Gezondheid

7 overtuigende voordelen van krachttraining

7 overtuigende redenen om aan krachttraining te doen
Tessa Brik
Geschreven door Tessa Brik

Squats, lunges, push-ups en mountainclimbers. Dit zijn enkele voorbeelden van krachtoefeningen. Bij een krachtoefening hoef je namelijk niet meteen aan gewichten en de apparaten in de sportschool te denken. Het kan gewoon thuis. Het enige wat jij nodig hebt is een goed trainingsschema, wat inspirerende muziek en een gezonde dosis motivatie. Met dat laatste kan ik je vandaag helpen: 7 overtuigende voordelen van krachttraining!

 1. Een blijvend lager gewicht
  Met het juiste trainingsschema verbrand je tijdens een krachttraining behoorlijk wat calorieën. Studies laten zien dat vrouwen die drie keer per week aan krachttraining doen, niet alleen afvallen maar ook een lager gewicht kunnen behouden. Dit komt voornamelijk doordat hun spiermassa vergroot is en zij daarom tijdens de dagelijkse activiteiten meer verbranden dan daarvoor.
 2. Een strakker lichaam
  Wanneer je regelmatig met een goed trainingsschema aan krachttraining doet zal je spiermassa toenemen. Bij vrouwen gaat dit langzamer dan bij mannen en ziet dit er anders uit dan bij mannen. Sommige vrouwen zijn nog wel eens negatief over krachttraining, omdat zij het beeld van een bodybuilder dan voor zich zien. Zonde! Want wanneer je een langere periode regelmatig krachtoefeningen doet, zal je als vrouw juist wat strakker worden. Denk bijvoorbeeld aan rondere billen, lijnen van je buikspieren en dat flapperende kipfiletje is er ook niet meer wanneer jij je geliefde uitzwaait.
 3. Vertragen verouderingsproces van spieren en botten
  Vanaf het moment dat je geboren wordt neem je deel aan het verouderingsproces. Raar maar waar. Zo begint bij ieder mens na de pubertijd het verouderingsproces van onze botten en spieren. Per jaar neemt de massa met ongeveer 1% af. Door regelmatig aan krachttraining te doen kun je dit proces vertragen.
 4. Goed voor hartpatiënten
  Universitair ziekenhuis Antwerpen bracht in 2011 een onderzoek naar buiten waarbij de relatie werd gelegd tussen de toenemende overlevingskans van hartpatiënten en krachttraining. Wanneer de spieren van de bovenste ledenmaten worden versterkt zoals bijvoorbeeld de borst- en rugspieren, worden er ook betere prestaties behaald op gebied van conditie. Door regelmatig te blijven bewegen in de vorm van cardio en krachttraining werd niet alleen de overlevingskans groter maar werd ook de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterd. Iemand met hartklachten sport dan wel onder begeleiding van een arts en een coach.
 5. Verminderd klachten en verminderd pijn van chronische ziekte
  Talloze chronische klachten zoals artritis en type diabetes 2 kunnen worden verlicht en verminderd door middel van krachttraining. Hierbij is het belangrijk dat je begeleid wordt door een leefstijlcoach, personal trainer en/of de huisarts. Bij 55+ vrouwen zorgt krachttraining voor een grotere botdichtheid waardoor de kans op botbreuken aanzienlijk wordt verminderd.
 6. Evenwicht
  Zeker wanneer je ouder wordt, neemt de kans op vallen toe. Krachttraining vergroot je flexibiliteit en je coördinatie. Onderzoeken laten zien dat de kans op vallen zelfs met 40% wordt verlaagd.
 7. Een beter zelfbeeld
  Krachttraining zorgt dus voor een lager gewicht, een strakker lichaam, een beter evenwicht en is goed voor je hart- en vaatstelsel. Je voelt je sterker, hebt meer energie en tegelijkertijd slaap je beter. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit. Logisch dat je zelfbeeld positief veranderd. Het enige wat je nu nog nodig hebt is de muziek en een goed trainingsschema. Veel plezier!

Over de schrijver

Tessa Brik

Tessa Brik