Geluk

4 Manieren om je zelfvertrouwen een boost te geven

Wat maakt iemand sexy?

Zelfvertrouwen, had je er maar wat meer van. Dan zou je misschien de dingen doen die je nu soms niet durft. Toch wel die stap zetten om voor je zelf te beginnen, eindelijk op die knappe man of vrouw afstappen die je regelmatig tegenkomt of meer van jezelf laten zien op feestjes en vergaderingen.

Gelukkig zijn er onderzochte manieren om meer zelfvertrouwen te krijgen. Onderstaand zie je tips die je meer zelfvertrouwen kunnen geven:

Bedenk eens goed of wat jij jezelf wijsmaakt wel klopt
Vaak gaan we er vanuit dat de gedachtes die we over onszelf hebben de absolute waarheid zijn. Maar misschien wordt het tijd om je gedachtes eens te observeren. Ga eens na of hetgeen je tegen jezelf zegt wel klopt. En wanneer je jezelf ‘altijd’ of ‘nooit’ hoort denken of zeggen dan moet je extra alert zijn.

Wanneer je bijvoorbeeld tegen jezelf zegt dat je altijd slecht bent in het maken van een praatje met mensen dan moet je eens gaan nadenken over voorbeelden die het tegenovergestelde beweren. Misschien heb je vandaag wel een praatje gemaakt met de kassière, de buurman of je collega. Wanneer je alert bent op de momenten dat je jezelf naar beneden haalt en dit tegenspreekt dan zal je een beter zelfbeeld creëren.

Ga niet uit van de slechtste scenario’s
Soms durven we geen risico’s te nemen omdat we ons inbeelden hoe pijnlijk het zal zijn als dingen niet zo gaan zoals gepland. We zien vreselijke doemscenario’s voor ons en zien ook al voor ons hoe vreselijk we ons daarna wel niet moeten voelen. Maar volgens onderzoek overschatten we hoe lang negatieve gevoelens blijven hangen wanneer we een teleurstelling meemaken. Denk eens aan de positieve effecten! Niet alleen aan de angsten die je tegenhouden om actie te ondernemen.

Praat tegen jezelf alsof je tegen je liefste vriendin praat
Vaak zijn we zo streng voor onszelf, we leggen onszelf dingen op die we nooit een ander zouden opleggen. Maar dat verdien je helemaal niet! Wees lief voor jezelf, kom voor jezelf op en spreek jezelf eens vriendelijk toe.

Het voelt misschien een beetje gek, maar praat tegen jezelf in de derde persoon. Het helpt wanneer je ipv te zeggen: “Ik kan dit”, zegt: “Marjan, je kunt dit”. Dit helpt beter omdat je dan een beetje afstand van de situatie neemt en met een objectievere blik naar jezelf kijkt.

Onthoud dat we allemaal maar gewoon mensen zijn
Weinig zelfvertrouwen kan worden geassocieerd met de angst voor afwijzing. We zijn bang voor een negatieve beoordeling van anderen. Maar we moeten realiseren dat we allemaal gewoon mensen zijn, met allemaal onze eigen onzekerheden. Wanneer je de menselijke kant in mensen ziet dan zijn ze minder bedreigend en kun je makkelijker met anderen levelen.

“There are risks and costs to action. But they are far less than the long range risks of comfortable inaction.”

John F. Kennedy

MindBodyGreen