Relaties

4 vragen om jezelf te stellen als jij jouw relatie wilt versterken

4 vragen om aan jezelf te stellen over je relatie

Relaties kunnen een waardevolle kans zijn op geluk, liefde en persoonlijke groei. Maar de sleutel tot het bereiken van deze dingen is dat beide partners gecommitteerd zijn aan de relatie. Wanneer jij klaar bent om meer te leren over de rol die jij speelt binnen jullie relatie, dan is het goed om de tijd te nemen om onderstaande vragen eens eerlijk voor jezelf te beantwoorden.

1 Neem ik de verantwoordelijkheid voor mijn eigen geluk?
Dit is een belangrijke vraag. Want hoewel het in films lijkt alsof de ware ons ultiem gelukkig maakt, zegt de wetenschap wat anders. Onderzoeken tonen aan dat het tegenovergestelde waar is, een gezonde dosis eigenwaarde en geluksgevoel zorgen er niet alleen voor dat je sneller een relatie krijgt, maar het leidt ook tot meer tevreden relaties.

Denk eens na of jij van je partner verwacht dat hij jou gelukkig maakt en of je ook opzoek bent naar geluk buiten je relatie. Want jij bent de enige die verantwoordelijk is voor jouw gelukkige leven.

2 Streef ik ernaar om mijn partner in een positief licht te zien?
In de psychologie is er een fenomeen welke laat zien dat mensen stijgen naar de verwachtingen die je van ze hebt. Dit geldt ook voor je partner. Dus hoeveel vertrouwen heb jij in hem en zie je hem in een positief licht? Denk vervolgens na op welke manier deze verwachtingen effect hebben op hoe je met hem omgaat. Zijn er veranderingen die je kunt maken om je partner in een positiever daglicht te zetten? Spreek met jezelf af dat jij de best mogelijke en steunende partner wordt die je kunt zijn en zie wat er gebeurt.

3 Trek ik mezelf terug of klap ik dicht in relaties?
Recent onderzoek toont aan dat gedachte lezen en in jezelf keren twee vormen van terugtrekken zijn die niet goed zijn voor een relatie. Wanneer jij verwacht dat je partner je gedachtes kan lezen, dan staat dit in de weg bij het oplossen van conflicten omdat belangrijke onderwerpen nooit worden besproken. Daarnaast zeggen de onderzoekers dat jezelf terugtrekken of in jezelf keren tijdens ruzies nog schadelijker is voor relaties omdat het een afstand creëert. Ook dit staat in de weg van het bespreken van belangrijke zaken.

Wanneer je van jezelf merkt dat jij je terugtrekt tijdens ruzies of dat jij verwacht dat je partner je gedachtes kan lezen dan moet je werken aan betere communicatie vaardigheden. Dit zorgt ervoor dat belangrijke zaken worden besproken en zo kunnen worden opgelost.

4  Wat is mijn verhouding van positieve tot negatieve interacties met mijn partner
John Gottman is een befaamd relatietherapeut die zoveel van relaties weet dat hij tijdens 1 studie met 94% zekerheid kon voorspellen welke stellen uit elkaar zouden gaan. En één consistente factor in deze voorspellingen was dat de meest stabiele en gelukkige stellen een verhouding van 5:1 hebben als het gaat om positieve tot negatieve interacties.

Betekent dit dan dat je doel moet zijn om zo min mogelijk conflict te creëren? Buiten het feit dat vrij onmogelijk is om geen conflicten te hebben binnen een relatie, zegt Gottman dat ‘negatieve’ interacties eigenlijk gunstig kunnen werken. Dit omdat het het kan leiden tot wederzijds begrip over gedrag wat je eerder nog niet van elkaar begreep. Maar positief en begrijpend blijven communiceren tijdens conflicten is cruciaal voor het gunstige effect op een relatie.

Bedenk dus eens of de interacties met je partner vaker positief dan negatief zijn. En als er ruimte is voor verbetering dan kun je met je partner bespreken hoe jullie positiever, aardiger en liever met elkaar om kunnen gaan.

Gister was ik slim, dus ik wilde de wereld veranderen. Vandaag ben ik wijs, dus ik verander mezelf. Rumi

Gerelateerd: De 4 kenmerken die funest zijn voor elke relatie