Relaties

De 4 kenmerken die funest zijn voor elke relatie

De redenen voor vrouwen om een scheiding aan te vragen

Mislukking gegarandeerd: kritiek, minachting, een defensieve houding en elkaar negeren. Al meer dan 40 jaar analyseert psycholoog professor John Gottman zowel goede als slechte relaties.
Al decennia volgt hij koppels en doet hij psychologische onderzoek om te zien welk gedrag kan voorspellen of koppels bij elkaar blijven of dat relaties gedoemd waren te mislukken.

Hij heeft verschillende factoren geïdentificeerd maar er zijn 4 factoren die keer op keer opvielen. Wanneer Gottman deze 4 factoren zag bij koppels was de kans groot dat het huwelijk na gemiddeld 6 jaar zou stranden.

 1. Kritiek
  Natuurlijk hebben alle stellen wel eens kritiek op elkaar, gehuwden stellen zelfs meer dan ongehuwde stellen maar er is een bepaalt type van kritiek wat funest is. Dit is de kritiek die wordt gegeven op de persoonlijkheid van iemand. Of bijvoorbeeld kritiek die niet gegrond is: “je bent te laat, je geeft niets om me”. We maken allemaal fouten maar het gaat er om hoe je partner met jouw fouten omgaat. Wanneer kritiek wordt gegeven als een rechtstreekse aanval op iemand persoonlijkheid dan gaat er iets niet goed. Kritiek wat meerdere keren wordt herhaald en wat iemand echt pijn doet is een signaal dat de relatie eerder vroeger dan later zal eindigen.
 1. Minachting
  Gottman merkte dat wanneer iemand zijn of haar partner minachtte dit de duidelijkste voorspelling was van een echtscheiding.
  Minachting kan betekenen: sarcasme, scheldpartijen, met de ogenrollen of iemand nadoen. In welke vorm dan ook, minachting geeft de andere persoon het gevoel waardeloos te zijn.
  Tevens is minachting slecht voor de gezondheid. Gottman zag dat de stellen die elkaar minachten vaker vatbaar waren voor verkoudheid en griep.
 1. Verdedigen/defensief
  Wanneer iemand defensief is zal deze altijd excuses voor zijn of haar mislukkingen verzinnen. Iedereen doet dit van tijd tot tijd, maar wanneer dit een blijvend thema in een relatie is dan kan dit het eindsignaal betekenen.
  Nog erger wordt het wanneer partners niet alleen defensief zijn maar elkaar in discussies ook nog eens proberen af te troeven. Mensen horen immers samen te leven als partners, elkaar te ondersteunen. Het leven is al moeilijk genoeg zonder te worden aangevallen binnen je relatie.
  Alternatieve oplossing: neem jouw deel van de schuld op je en stel een oplossing voor, bijvoorbeeld “Ik had er aan moeten denken, laten we het nu doen”. (Niet: Nee, ik heb de gasrekening niet betaald, omdat jij bent vergeten om me eraan te herinneren “.)
 1. Negeren
  Met negeren wordt bedoelt dat er geen communicatie meer mogelijk is: er wordt niet meer geknikt als aanmoediging tijdens een gesprek, er is geen poging tot empathie en er wordt geen moeite meer gedaan om te reageren. Dus eigenlijk alsof je tegen een muur aan het praten bent.
  Wanneer iemand zich zo gedraagt kan dit het gevolg zijn van een langdurige periode van kritiek en minachting zijn. Negeren kan voelen als de enige mogelijke reactie op een situatie, maar het gebrek aan communicatie zal de kern van de relatieproblemen niet oplossen.

Dus als je een van deze 4 punten binnen je relatie herkent wees dan alert! Werk aan je relatie en zorg dat deze punten niet de ondergang van jouw relatie betekenen.