Diner Recepten

Recept: Zoete aardappel met een salsa topping 

recept gevulde zoete aardappel met salsatopping
Berber
Geschreven door Berber van Blije Bietjes

Velen van ons starten het nieuwe jaar met een aantal goede voornemens. De een wil meer gaan sporten, de ander wil gezonder gaan eten of stoppen met roken. Wat je goede voornemen ook is, het is altijd goed om verandering te brengen in dat waar je ontevreden over bent. En of je dat nou op 1 januari of 23 augustus doet maakt natuurlijk niet zoveel uit. Het feit dat je je best doet om positief te veranderen is al fantastisch!

Zoete aardappel gezond?
De zoete aardappel past perfect in het thema “gezond en licht eten”. Je verwacht misschien dat de zoete aardappel familie van de pieper is, maar mispoes! Dat is dus mooi niet waar! De zoete aardappel heeft in tegenstelling tot de normale aardappel een lagere glycemische index (GI). Glycemische index is een maat die aangeeft hoe snel koolhydraten worden omgezet in glucose waardoor je bloedsuikerspiegel ineens fors kan stijgen. Daarnaast bevat een zoete aardappel heel veel vitamines en vezels die zorgen voor een voldaan gevoel. En dat is weer fijn als je wilt afvallen. Dan wil je niet na een uur weer trek hebben.

Ik vulde deze zoete aardappel met een salsa van tomaat, rode ui, rode peper, peterselie en citroen. Het leuke is dat je eindeloos kunt variëren. Vul de topping aan met feta of blauwe kaas, avocado in combinatie tomaat, mais, koriander en cheddar kaas. Of kijk wat je nog in huis hebt en maak hier iets lekkers van. Het is een super simpel gerecht met weinig voorbereidingstijd. En ook nog eens budget. Wat wil je nog meer? Eet deze gevulde zoete aardappels met een frisse salade zoals deze lekkere kikkererwtensalade.

 Aantal personen: 4 personen  Bereidingstijd: 10 minuten

INGREDIËNTEN

  • 4 zoete aardappels
  • 3 rijpe tomaten
  • 1 rode ui
  • 1 citroen
  • een halve rode peper.
  • olijfolie
  • peper en zout
  • crème fraîche

ZO MAAK JE HET

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de zoete aardappels en prik de zoete aardappel in met een vork.
Wikkel de zoete aardappel in aluminiumfolie. Zorg ervoor dat er geen lucht kan vrijkomen. Zo stomen de zoete aardappels sneller gaar.
Leg de zoete aardappels (afhankelijk van het formaat) ruim 1 uur in de oven.
Was de tomaten en snijd deze in vieren. Verwijder de zaadlijsten, snijd in dunne reepjes en vervolgens in fijne blokjes.
Snijd de rode ui in fijne blokjes en de rode peper in dunne ringetjes.
Snijd de peterselie fijn en meng dit samen met de tomaat en ui.
Voeg het sap van een halve citroen toe samen met 2 eetlepels olijfolie.
Breng op smaak met peper en zout.
10 Haal de pakketjes uit de oven. Snijd de zoete aardappel in de lengte door en druk deze wat uit elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
11 Maak af met de topping en een toefje crème fraîche.

Over de schrijver

Berber

Berber van Blije Bietjes

Hoi! Ik ben Berber van Blijebietjes.nl. Lekker, gezond en puur eten koken is al jarenlang mijn grote passie en het koken zonder pakjes of zakjes is mij vanaf jongs af aan al met de paplepel ingegoten. Op mijn foodblog wil ik iedereen die van lekker eten en koken houdt laten zien dat koken zonder pakjes en zakjes echt niet moeilijk is, maar juist heel leuk en super lekker!
Blijebietjes.nl