Burn-out Gezondheid Ontspanning

Ontspannen en weer energie krijgen? Dan wil je hier naar toe op vakantie!

Een aantal weken geleden ben ik met Bart op vakantie geweest naar de regio Vorarlberg in Oostenrijk. Dat was sowieso een heerlijke vakantie in een prachtige omgeving, maar er was meer… Want in de regio Kleinwalsertal hebben ze iets nieuws en dat nieuws mocht ik uitproberen.

Het gaat om de vitaliteit meting. Bij verschillende hotels in Kleinwalsertal kun je een vitaliteit meting laten doen. Dit is een medisch onderbouwde methode waarbij je kunt laten vaststellen hoe het staat met je lichamelijke een geestelijke vitaliteit. Wat betekent dat voordat je op vakantie gaat je een apparaatje thuis gestuurd krijgt wat je zelf op je lichaam kunt bevestigen en wat je hartslag meet. Maar het meet niet alleen je hartslag. Nee het gaat verder, het meet onder andere ook de lengtes tussen de verschillende hartslagen. Zo kun je bijvoorbeeld meten hoe jij herstelt nadat je actief bezig bent geweest, of je wel voldoende uitrust tijdens je slaap etc.

Naar aanleiding van deze meting krijg je een gepersonaliseerd programma tijdens je vakantie, want dankzij deze meting weet je precies wat je lichaam nodig heeft.

Dus Bart en ik hebben het apparaatje aan ons lichaam bevestigd en via de app voor 24 uur elke activiteit die we deden ingevoerd. Wanneer je aan het werk bent, aan het lunchen bent, in de trein zit etc. Wat trouwens echt niet zo veel werk en prima te doen is. Na de 24 uur stuur je het apparaatje terug en wordt jouw data geanalyseerd door de deskundigen.

Eenmaal aangekomen in Hotel Gemma in Hischegg in de regio Kleinwalsertal werden we hartelijk ontvangen door Klaus Peter, eigenaar van het vier sterren hotel. Het was een prachtig hotel en Klaus Peter vertelde dat het hele hotel erop ingericht is om mensen te laten ontspannen. Zo staan er relaxstoelen in de kamers, zodat je ook op je hotel kamer lekker relaxt kunt zitten. Zijn alle gordijnen verduisterend zodat als je ’s middags even een dutje wilt doen, je dit kunt doen in een donkere kamer. Daarnaast zijn de kleuren van het hotel bewust rustig gehouden zodat, wanneer je overprikkeld bent, je zintuigen tot rust kunnen komen in het hotel.

Na het ontvangst gingen we eerst wat eten (maar één woord voor het eten hier: goddelijk!) en daarna kregen we ons intake gesprek naar aanleiding van onze meting! Daar keken Bart en ik natuurlijk beiden naar uit, want ja hoe vitaal zijn we eigenlijk echt?! En wat zou ons advies zijn?

De meet apparatuur zit op zijn plek!

Onze hotelkamer met prachtig uitzicht in Hotel Gemma

Het eten in het hotel was zo goed!

Want de meting geeft antwoord op vragen als: Wat is mijn werkelijke leeftijd? Welke activiteiten putten mij uit? Wat geeft mij energie? Hoe goed ben ik in staat om op te laden tijdens mijn slaap? Wat is de juiste activiteit voor mij? En het belangrijkste: Hoe kan ik tijdens een vakantie in Kleinwalstertal mijn persoonlijke ritme weer herstellen?

Op deze manier zorg je ervoor dat je een vakantie krijgt die helemaal is afgestemd op jouw lichamelijke en geestelijke behoeftes. Uit de meting kan de coach zelfs opmaken of je wel of geen plezier hebt in je werk. Zit je bijna tegen een burn-out aan (dat kan deze meting namelijk goed zeggen) dan krijg je een ander ‘programma’ dan wanneer je juist wel fit bent, maar wel wat ontspanning kan gebruiken. Maar ook als je herstellende bent van een burn-out of andere gebeurtenis kun je tijdens deze vakantie grote stappen maken.

En wat was de uitslag van onze meting? Die was eigenlijk super goed. Mijn biologische leeftijd is 20 jaar (ik ben 35) dus ik ben zo gezond als een vis. Mijn lichaam functioneert het beste als ik veel in beweging ben en is ook sterk genoeg om veel beweging aan te kunnen. Wauw, kun je nagaan wat een stappen ik heb gemaakt sinds mijn burn-out :).

Bij Bart kwam naar voren dat hij meer balans nodig heeft. Hij moet actiever bezig zijn met sport en hij moet meer momenten van rust pakken. Dus inspanning en ontspanning afwisselen. Maar over het algemeen is zijn gezondheid ook goed!

Dit is uiteraard een super korte samenvatting want je krijgt een persoonlijk rapport van 12 pagina’s over jouw gezondheid en aanbevelingen.

En nu kon onze vakantie echt beginnen, want wij konden prima ons programma samen volgen aangezien we beiden actief bezig konden zijn. Wat niet automatisch zo is, want het kan ook zijn dat je het advies krijgt om rustig een boek te lezen, rustige wandelroutes te nemen en ontspannende massages te pakken. Het is maar net wat jouw lichaam nodig heeft.

In Kleinwalsertal zijn er verschillende wandelroutes die zijn afgesteld op de uitkomst van jouw persoonlijke meting. Wij deden bijvoorbeeld de route: Ontdek de diversiteit van het leven. Deze route duurde 4 uur en was best pittig. We liepen door groene weides, langs watervallen, kwamen koeien tegen, liepen door het bos, door de sneeuw en moesten zelfs een beetje klimmen. Dus genoeg diversiteit!

Zo’n route is prachtig, echt waar. Je geniet van de natuur en het is goed voor je lichaam en geest, maar het is ook goed voor je relatie. Je bent samen op sommige stukken behoorlijk intensief bezig, moet elkaar helpen als je door de sneeuw naar beneden klautert en bent op elkaar aangewezen. En dat is leuk! Je bent op zo’n moment echt een team!

Dus wil je een keer wat terug doen voor je lichaam, verdiep je dan eens in de mogelijkheden voor een vakantie in Kleinwalsertal met de vitaliteit meting. Want we gaan altijd maar door, rennen en vliegen van hot naar her en staan pas stil als het te laat is. Terwijl je juist tijdens zo’n vakantie de kans krijgt om helemaal op te laden en om ook na je reis blijvende aanpassingen in je leven te doen als dit nodig is. Vaak gaan we pas met onze gezondheid aan de slag als het al te laat is en dat is zonde!

Kijk voor hier voor meer informatie over de vitaliteit meting in Kleinwalsertal

Kleinwalsertal.com

Vorarlberg.travel

Een paar minuten lopen van het hotel en je bent al in de natuur

Onze wandelroute was prachtig!