Hooggevoelig

9 waardevolle tips voor hooggevoelige mensen

9 waardevolle tips voor hooggevoelige mensen

Hooggevoelige mensen worden vaak aangezien voor zwak of beschadigd. Maar om zo intens te voelen is geen teken van zwakte, het is een signaal van een levendig en meevoelend persoon. De maatschappij is verhard, maar dit betekent niet dat jij ook moet verharden. Je hoeft je nooit te schamen wanneer jij je gevoelens uit.

Soms is het lastig om hooggevoelig te zijn, wanneer jij je overweldigd voelt door dingen, wanneer je details opmerkt die voor anderen verloren gaan of wanneer je over dingen blijft nadenken die anderen al lang weer zijn vergeten. Soms lijkt het alsof je bent geboren zonder beschermlaagje, een laagje wat anderen wel lijken te hebben. 

-> 17 dingen waarvan hooggevoelige mensen zouden willen dat je ze wist

Je probeert het te verbergen, te verbloemen, het uit te zetten. Maar nog steeds krijg je commentaar: “Je denkt te veel over dingen na”. “Je bent te gevoelig”. “Kom op even sterk zijn hoor”. Je begint je stiekem af te vragen wat er toch mis is met jou..

Maar er zijn heel veel mensen die zich net zoals jij voelen. Die zich onbegrepen en anders voelen en die vaak niet weten wat hier de reden voor is. Dr Elaine Aron, psychotherapeut en onderzoeker schat dat 15 tot 20% van de mensen hooggevoelig is. Hooggevoelige mensen denken dieper na, voelen dieper (fysiek en emotioneel) en zijn sneller overprikkeld.

Wanneer je niet weet hoe je om moet gaan met je hooggevoeligheid dan doe je snel te hard je best om de rest van de wereld bij te houden. We proberen te doen wat anderen met gemak doen en dit leidt tot problemen. Dit kan leiden tot spanningen, stress, vage klachten of zonder reden prikkelbaar zijn. Wanneer jij jezelf in bovenstaande herkent dan vind je hier 9 tips over hoe je met hooggevoeligheid kunt omgaan. Zodat je stopt met worstelen en kunt beginnen met stralen:

1 Probeer jezelf niet meer te veranderen
Gevoeligheid is geen mentale stoornis, het is een gave. Je kunt het niet veranderen en er is niets mis met je. Gevoelig zijn is niet iets wat ‘opgelost’ of ‘geheeld’ dient te worden. Wanneer je geest uitgeput raakt van de zoektocht om een oplossing te vinden voor jouw ‘fouten’ dan is het goed om te weten dat de antwoorden voor rust in jezelf liggen. Probeer vrede te sluiten met je gevoelige aard.

2 Vertel jezelf keer op keer dat het niet erg is om ‘anders’ te zijn
Het is ook niet zo gek als je vaak het gevoel had dat er iets anders aan jou was. Omdat je moest huilen bij een suffe tv reclame of omdat jij je schaamde omdat je lichaam er vaak zo lang over deed om te herstellen. Succesvolle hooggevoelige mensen weten dat ze anders zijn dan anderen. Dat hun zenuwsysteem anders is geprogrammeerd dan 80 tot 85% van de mensen. Wanneer je constant nadenkt over wat je zou moeten zijn, maar wat je niet bent of wat je niet kunt, dan put jij jezelf uit. Begrijp dat jij uniek bent zoals jij bent. En dat jouw gevoeligheid iets heel moois is.

-> 12 dingen die jij als hooggevoelig persoon nodig hebt

3 Zoek mensen die net zoals jij zijn
Je voelt je soms misschien anders of alleen, maar dit klopt niet. Veel mensen die hooggevoelig zijn weten hoe het voelt en hebben een idee wat het is om jou te zijn. Probeer gevoelige mensen op te zoeken die helemaal op hun gemak zijn met hun gevoeligheid. Zie hoe zij zijn opgebloeid en hoe zij hun gevoeligheid als kracht gebruiken. Als jij je niet gesteund voelt kun je ook bijvoorbeeld een coach zoeken die je hierin kan helpen.

4 Blijf kijken naar de positieve dingen
Als gevoelig persoon is je omgeving belangrijk. Hoe negatiever jouw omgeving is hoe meer je zult lijden, maar hoe positiever jouw omgeving is hoe meer je zult stralen. Weet dat het belangrijk is om het negatieve te accepteren en uiteindelijk los te laten en omgeef je zelf met positiviteit. Besluit dat jij een wereld ziet die vol kansen zit, dat je dankbaar bent en dat je positief blijft. Je hebt misschien niet zo veel controle over je emoties, maar je hebt dit wel over je gedachtes en keuzes.

5 Laat los
Wanneer je zo gevoelig bent dan ben je geneigd om alle situaties vanuit alle oogpunten te bekijken. Maar wanneer je zo diep in de details gaat dan word je snel moe en raak je snel overprikkeld. Je bent hypergevoelig maar laat ook dingen los en vertrouw op de mooie kanten van je hooggevoeligheid: je intuïtie en visie.

6 Behandel jezelf met compassie
Als hooggevoelig persoon heb je zeer veel compassie voor anderen. De behoeften van anderen gaan automatisch vaak voor die van jezelf, daarnaast ben je vaak enorm kritisch op jezelf. Maar het is essentieel om die kritische kant van jezelf in de kiem te smoren. Hoor je kritische gedachtes aan en spreek ze tegen met liefdevolle gedachtes over jezelf. Als je kritische stem weer eens van zich laat horen dan is het belangrijk om deze tegen te spreken met je liefdevolle stem.

7 Creëer grenzen
We leven in een cultuur die eigenlijk zegt: “Hup neem een paracetamol en ga weer door”. We moeten hard zijn en doorbijten. Maar als hooggevoelig persoon past dit helemaal niet bij je. Daarom is het zo belangrijk om je grenzen te kennen en aan te geven. Leer je grenzen kennen en accepteer deze. Wees niet bang om ze aan te geven en voel je goed over jouw grenzen!

8 Kom in contact met je lichaam
Veel hooggevoelige mensen leren zichzelf aan de signalen die hun lichaam ze geeft te negeren. Ze zetten hun gevoel uit en gedragen zich naar hoe anderen dit van ze verwachten. Klinkt dit bekend?
Luister naar je lichaam, neem de tijd om je lichaam te leren kennen en om te voelen. Dit kun je doen doormiddel van meditatie, yoga of mindfulness. Weet dat je lichaam soms moe of overprikkeld is, herken deze signalen direct en doe er wat mee! Luister naar je lichaam, koester het en zorg ervoor!

9 Ga opzoek naar gewoontes die bij jou passen
Uiteindelijk zal het je opbreken: lange dagen op het werk, daarna keihard sporten en proberen je sociale leven op peil te houden. Vervolgens heb je heel weinig tijd voor jezelf en slaap je te kort of onrustig. Het is zo makkelijk om in deze valkuilen te trappen, want het is de manier waarop veel mensen leven. Maar wanneer je hooggevoelig bent kun je dit simpelweg niet.

Zorg voor gewoontes die ervoor zorgen dat je tot rust komt. Geef zelfzorg prioriteit en weet waar jij energie van krijgt. Krijg je energie van de natuur? Ga regelmatig wandelen in het park of het bos in plaats van jezelf af te matten in de sportschool. Lees je liever in alle rust een goed boek in plaats van dat je in kroeg staat mensen? Doe dit dan ook. Luister naar je gevoel!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Ook interessant: Ben ik hooggevoelig?

www.marcandangel.com