Hooggevoelig

Ben ik een hooggevoelig persoon?

Ben ik een hooggevoelig persoon?

Een hooggevoelig persoon (hsp), is dat niet gewoon een aardige benaming voor iemand die zwak en introvert is? Absoluut niet! Hooggevoelig betekent niet dat je snel huilt of overstuur bent, het gaat om de manier waarop je hersenen reageren op prikkels.

Wanneer je hooggevoelig bent dan zie je meer dan andere mensen. Hsp’s zien meer details. Dit komt omdat de hersenen van een hsp de informatie die ze binnen krijgen intensiever verwerken. Dingen vallen je als hsp sneller op. Omdat je alles zo intens ervaart ben je sneller overprikkeld en overweldigd.

Eerst denken dan handelen
15 % tot 20% van de mensen zijn hooggevoelig. Maar niet alleen mensen kunnen hooggevoelig zijn; biologen hebben ontdekt dat meer dan 100 verschillende diersoorten, van vogels, vissen, honden, katten tot paarden, hooggevoelig kunnen zijn. Dit heeft te maken met een overlevingsstrategie waarbij je eerst moet nadenken voordat je handelt. Hooggevoelige mensen bestuderen ook eerst een situatie voordat ze handelen.

-> 18 kleine maar duidelijke signalen dat je hooggevoelig bent

Introvert en extravert
Hooggevoeligheid is niet nieuw, het werd eerder verkeerd begrepen. Omdat hsp’s eerst even willen kijken voordat ze een ruimt binnenstappen worden ze vaak verlegen genoemd. Maar verlegenheid is aangeleerd gedrag en niet aangeboren. Hoewel hsp vaak wordt gekoppeld aan een introverte persoonlijkheid, is het zo dat 30% van de mensen die hooggevoelig zijn extraverte persoonlijkheden hebben.

Gevoeligheid kan in sommige culturen niet worden geaccepteerd. Hsp’s kunnen daarom een laag zelfbeeld hebben. Want zij krijgen vaak genoeg te horen: ‘Stel je niet aan’  of ‘doe niet zo gevoelig’.

-> 12 dingen die hooggevoelige mensen nodig hebben

Ben jij hooggevoelig?
Universitair docente en psychologe Elaine Aron, grondlegger van de term hooggevoelig, heeft een test ontwikkeld om te zien of ook jij hooggevoelig bent. Op haar (Engelstalige) website vind je deze test. Maar zij heeft ook een aantal criteria aan hooggevoeligheid verbonden. Herken jij je in onderstaande punten? Dan is dat misschien de reden waarom jij je snel overweldigd en overprikkeld voelt.

 • Ben je snel overweldigd of overprikkeld door felle lichten, sterke geuren of sirenes?
 • Raak je in de war wanneer je in korte tijd veel gedaan moet krijgen?
 • Probeer je gewelddadige tv programma’s of films te vermijden?
 • Heb je de behoefte om je op drukke dagen in je kamer, je bed of een rustige plek terug te trekken?
 • Doe jij je best om je leven zo te organiseren dat je niet in overweldigende situaties terecht komt?
 • Geniet je van fijne smaken, geluiden of kunst?
 • Vonden volwassen je als kind verlegen?

Heb jij op de meerderheid van deze vragen ja geantwoord? Dan zou het best wel eens kunnen dat je een hooggevoelig persoon bent. Het is fijn om te weten wanneer dit zo is want dan kun je voorbereid op bepaalde situaties afstappen of sommige situaties zelfs vermijden omdat die te heftig voor je kunnen zijn. Er zitten ook voordelen aan hooggevoeligheid. Zo zijn hooggevoelige mensen vaak goed in het opvangen van subtiele signalen van mensen en kunnen ze zich goed inleven, twee zeer mooie en kostbare eigenschappen.

Ook interessant: 10 manieren waarop hooggevoelig zijn je leven beter maakt

Foto: xeniaoverdose.com

Reacties

 • Op mijn 37ste te horen dat Ik hsp ben…tenminste of Hopelijk heb ik nog dezelfde tijd om te leren hoe ik hier om moet gaan. Heel erg fijn

 • Oh dit is zooooo herkenbaar..l alles JA, en wat brengt het me inmiddels goede zaken. Ik loop op veel mensen vooruit en het lijkt soms alsof ik iets van te voren kan voorspellen, het komt altijd uit. Soms eng, maar dat is OOK de realiteit.

 • Ik ben blijkbaar hooggevoelig. Voor mij is dat beelden, kunst, muziek, een sfeer, die een sterke indruk op me nalaten. Maar eigenlijk kun je nooit van jezelf zeggen dat zoiets hoog of laag is. Je hebt het altijd zo ervaren. Ik weet wel dat dergelijke ervaringen bij veel anderen niet plaatsvinden.
  Blijkbaar ben ik ook hoog intelligent. Alweer ben ik me daar niet van bewust. Hoe zou het ook. Ik voel me veeleer dom, onhandig, twijfelend.
  Maar er is één ding wat ik zeker weet: ik heb een meta-bewust zijn. Iets in mij dat mezelf waarneemt. Iets dat constant een interne dialoog met… mezelf aangaat. Vroeger dacht ik dat iedereen zo was, maar dat blijkt niet zo te zijn. Ik bekijk mezelf zoals ik anderen bekijk. Ik stel mezelf elke nanoseconde in vraag.
  Het rare is dat ik via mijn therapeut te horen kreeg dat een meta-bewust zijn hét kenmerk is van een hoogbegaafde. Ik sprong bijna uit de spreekwoordelijke sofa, toen ik dat hoorde. Ik meta-denk, dus ik ben. Eindelijk kwam ik thuis.
  Moet er nog zand zijn (Belgische uitdrukking) als je enkele sessie later te horen krijgt dat je met een narcist getrouwd bent?
  Of dat onveilig hechting je gemaakt heeft dat je twijfelend, aanvaardend, minderwaardig-voelend persoon bent?
  Vooruit. En daarmee ga je aan de slag. Spijtig dat ik al 54 ben.
  Patrick

 • In eerste instantie herken ik mezelf (61) daarin. Maar dat heeft voor een deel te maken met een hersenbeschadiging door CVA, die de waarneming danig verstoort. Net zo goed weet ik van mezelf dat ik voordien, 11 jaar geleden etc. toch ook voor van alles erg gevoelig was.

 • Lange jaren terug,wist ik dat ik hooggevoelig ben,ben altijd terug getrokken geweest,in mezelf gekeerd,kan niet tegen harde geluiden,drukte,voel prikkels ,en stemmingen van anderen.

 • Het is mooi een HSP te zijn, haal de goede dingen eruit en bescherm je tegen onnodig leed.
  Ik wist al vrij jong dat ik ” anders ” was en dieren , paarden en honden hebben me ermee geholpen te zijn zoals ik ben.
  Lekker verstoppen om de rust op te zoeken en dat is altijd zo gebleven, leef in de natuur met mijn 2 honden en ben een gelukkig mens, speel piano, dicht en heb veel geschreven. Hou niet van oud en nieuw, verjaardagen en nog minder van familie aangelegenheden. Kortom allerlei sociale bezigheden, die zo nodig “moeten”. Veel mensen begrijpen het niet, uiteindelijk wennen ze er wel aan, zeg ik altijd en anders maar niet. Ben nu 63 , heel wat strijd achter de kiezen, maar heb overwonnen.

 • Zo ik herken mezelf in heel veel dingen. Toen ik klein was hoorde ik bijna dagelijks van mensen dat ik verlegen was. En dat hoor ik af en toe nog. En ik ben het er nooit mee eens geweest. Ik ben gewoon rustig. Denk altijd over alles na voor ik handel. Ga altijd conflicten uit de weg, heb altijd hoofdpijn met drukke periodes of wanneer ik goede prestaties moet leveren en ben overgevoelig voor fel licht en geluid.

  Wat ben ik blij nu ik dit allemaal heb gelezen zeg. Nu weet ik waar het allemaal aan lig.
  Bedankt voor dit artikel!!!

 • Ik heb ook zwaar irritaties van taalfouten. Vonden volwassen je als kind… Moet zijn volwassenen. Hsp++

 • Volmondig ja! Een en al herkenning. Heb altijd geweten dat ik anders was. Me altijd teruggetrokken van (te) veel prikkels. Een vreemde eend gevoeld. Nu zorg ik goed voor mezelf en geef m’n grens aan, dat kunnen mensen dan weer niet waarderen. Nieuw leermoment voor mij …. Ben gisteren 65 jr. geworden, het werd tijd dat ik goed voor mezelf zorg 🙂 Ik ben het waard <3

 • Tja overgevoelig? Dat bestaat niet. Je bent gevoelig of je bent het niet. Als je onder de rook van Chemelot woont, en je zegt dat je gek wordt van het lawaai, dan weet je dat men zegt: Stel je niet zo aan. het is toch ONDER de 80 decibel? Misschien ja als jullie komen meten, maar als het buiten 38 graden is dan komt niemand meten. Want dat rijden de motoren, en de auto’s met hun boom boxjes (en muziek op volle kracht) en hun open ramen en MIJN open ramen (want waar haal je koelte vandaan?) onder mijn ramen door en dan kn ik ofwel het volume van mijn TV maximeren, een koptelefoon opzetten of keiharde muziek opzetten om jullie smaak van muziek te overstemmen. En als er een AWACS over mijn dak vliegt, krimp ik ineen biddend dat ie niet niet boven mijn huis een stralturbine verliest. Hetzelfde als er een vliegtuig naar MAA Airport vliegt over mijn dak. Oh ja ik vergat bijna Chemelot, die maar donkergrijze rook uitstoot en af en toe ook nog “af-fakkelt” alsof mijn COPD nog niet genoeg is gereitzt. Ik adem u allen in en ik adem u allen uit… En vooral bij dat laatste kan ik ontspannen.

 • Wat is dan het verschil tussen borderline en HSP ? Of heb ik nu een verkeerde diagnose?

 • Het wordt meestal gezien als negatieve eigenschap van dat je zwak of krachteloos bent terwijl er ook sommigen zeggen dat de h.s.p. er juist krachtiger zijn. Het zijn lichtwerkers. Menden met een dark tetrad persoonlijkheid zijn soms bully”s en kunnen er misbruik van maken en corrumperen iemand z”n zuiverheid aantasten zodat je autoriteit invloed verzwakt. Ondermijnen en de basis aantasten. Iemand in z”n integriteit ondergraven. Mensen bevuilen .die eerlijk zijn. Harmjoy en schadenfreude. Opbloeien bij ellende en chaos. Je zelf afsnijden van dit. Op je zelf geconcentreerd zijn. .

 • Herbal health, en herbal beauty. Een kennis maakte elixers van geneeskrachtige planten die ze zelf verbouwde op een stuk land. Ze verbouwde ook biologisch dynamische groente zonder kunstmest e.d. Bewerkte het land met een tractor om het bouwrijp te maken. Leefde geheel natuurlijk en zelfvoorzienend. Ik weet niet of iedereen dat kan. Helemaal afgesneden zijn van de buitenwereld. Geen stroom, en water uit de pomp, en lezen bij een petroleum lamp en wassen bij een wasbord en een tobbe. Er zijn soms wel mensen die in het wild leven en een zijn met de natuur. .

 • Ik geloof niet dat ik hooggevoelig ben. Sommigen zien het als zwakte en dat je week en krachteloos bent. Zwak en week en krachteloos en decadent en pathetisch en verdorven en niet veel kunnen hebben, en zenuwzwak en neurastheen. Zeg maar zenuwlijder of iemand met zwakke zenuwen. Hier kijken ze op neer. Met een gewicht van 37 kilo en 47 jaar moet je dat maar kunnen hebben vinden ze. nou, ik vind het nog wel aardig krachtig wanneer je zo lang met een ondergewicht rondloopt. Recent woog ik nog 40 kilo met een 55 jaar. Je voelt je verbannen door laster en ondermijnen je basis verzwakken en reputatie bij het publiek ook laten twijfelen zodat iedereen dat gelooft van hoe slecht je wel niet bent. Op den duur begin je ondergewicht echt te voelen in uitputting. het zijn verloren jaren en nu ben ik dan 57 jaar en heb het gevoel dat ik nog niets van mijn leven heb gemaakt. kennissen en vrienden collega”s en niet altijd aardige opbouwende familie heb ik ook niet altijd. Het lijkt wel alsof ze je reputatie schaden. They are not allways nice. Het is zo”n eerrovende peergroep die niet positief is en je omitteert of weglaat in plaats van te laten zien ongezien laten. Het lijkt alsof meerdere dit aanvoelen en dat ook vinden en doen. Ik had ieder zijn familie kunnen zijn en heb niemand meer. Vaak mensen die zich verlekkeren op ellende en die dan goed voelen en macht willen . Anarchie is een doodlopende weg en sommigen bloeien op bij chaos. Nihilisme en anarchie. Het lijkt wel alsof je nooit vooruitkomt en ergens in slaagt of succes hebt. Heel lethargisch en dull verveeld futloos en onbekommerd.

 • Ben gevoelig , laat dat hoog maar weg , blijk ook een aantrekking kracht te hebben voor narcisten en alcoliekers of adhd ‘ers
  Ook heb ik een verleden dat mij trauma,s heeft gebracht , waar ik al een leven lang (58) mee worstel , opgekropte woede, angst, vertrouwen , zijn een regelmatige terug komende struikelblok of drempel . Waar ik uit opmaak en denk dat ik te gevoelig ben , is dat ik snel met de ander zijn gevoelens mee ga en het zelf ook ga voelen. Ook word mij vaak verteld dat ik diep ben , maar wat ik zelf gewoon vind. K’heb me de laatste 6jaar voor 80%afgesloten voor de buiten wereld vanwege ik in een kwetsbare positie was “hernia en deppressie” , ben er nu weer langzaam aan het uitklimmen.

 • Op elke vraag moet ik ja antwoorden.wist het eigenlijk al op 8 jarige leeftijd.alles op een andere wijze aankeek mee omging .alles anders aanvoelde .niemand in vertrouwen nemen.zonder het gevraagd te worden hulp aanbieden.als ik ergens binnen stap voor de eerste maal alles aanvoel wat er gebeurt was in het pand.op 20 jarige leeftijd lag te rusten.me plots niet meer kon bewegen mijn geest uit mijn lichaam zag komen .zich verplaatste naar andere delen van mijn huis .naar buiten bij andere huizen binnen ging alles kon zien wat er stond enz.dit is nu de eerste maal dat ik dit vertel.moet wel zeggen bijna elk lid van de familie terugkeer mijn overgrootmoeder nog meer kon.mijn dochter ruikt als ze bij iemand sta hij ziek is of ha sterven.nu we met Corona zitten ik al wist van eind 2018 we met iets geconfronteerd worden.dat de mensheid terug met beide voeten op de grond zal plaatsen.en nooit macht zal krijgen over het universum.iets dat de mensheid wel wil .over alles controleren en macht hebben.vorig jaar op elk continent onverwachte rampen ons te wachten stond.dit jaar verder zal gezet worden en nog erger zullen zijn.

 • Ik heb hsp en hooggevoeligheid . En mijn vriendin heeft .
  Geen empathie 0.0 alles gespeeld. 17 jaar .Het blijft pijnlijk dat niemand echt ooit in me geïnteresseerd.was .en ik maar hele sensuele massages en alles doen. Kreeg niks voor terug en een lingerie setje aan doen die ik kocht was al teveel gevraagd.Haha wat een leven denk je dan.Want dan weet je zeker ik Heb HSP platina ++++
  Ondanks alles en alles kwijt geen vrienden niks over.spullen stonden in weg ook weg alles van mij.
  maar die HSP platina +++++ van mij had voldoende Empathie voor onze autistische enz adhd (nog 2 diagnoses) dat ik hun alsnog boven mij zelf verkoos.
  7 jaar lang heb ik haar geen stem verheft geen fysiek contact alleen bemind.maar andersom net een robot totaal geen empathie .ik ben keer bang geweest en heb vaak gedacht deze kane zo keer in de slaap iets doen.Echt fascinerend Dan hou ik mij dus ook nog dag en nacht bezig met haar problemen en dat van heel Nederland
  .en 7 jaar lang heb ik niks van wat ik wou gedaan ik ben
  door haar al letterlijk 8 jaar niet verleid .en ik moest maar zelf alles doen
  Op den duur dacht ik .ik voel me meer serieverkrachter.
  .Datt zou ik niet kunnen.sneu is dat.Vandaar dat ik besef
  Dat ik alle empathie tevoorschijn moet halen.want ik zorg dat het goedkomt.Ik heb de chats bewijzen uitgedraaid net.Geen narcist meer die me te pakken krijgt
  Maar wat subtiel .echt fascinerend het is onbewust of bewust het is kill .heb haar weleens dat ze me hele dag negeert .oh wat is zij subtiel geweest zeg.ze heeft nooit gevoelens gekend het besef.Nu doet meer pijn.al En meeste pijn:? Ze weet half niet wat ze heeft aangericht.En helaas zal ze dat nooit weten
  Is zo moeilijk maar zonder HPS platina ++++ lag ik nu bij Assen en Beilen in 20 stukken op het spoor.ik denk heel diep en begripvol nl en ik denk aan een Autistisch kind.ik groeide op zonder vader. En besef ook dat ik aan die situatie de empathie heb te danken die ik nu aan het gebruiken ben.Ik besef dat ik uniek ben ook al heb ik geen geld ( heb ik weggeven geleend zoiets) en geen vrienden( ze hebben wel alles geprofiteerd nu zijn ze weg.Ook mede door Tijs ahhaa
  . Nja ik kan weer lachen .ik heb nog minder dan eerst en helemaal geen genegenheid van een vrouw.wat ik eerlijk gezegd nodig heb want anders kan ik niet optimaal alles uit me zelf halen.vrouwelijke steun geeft mij juist kracht En dat werd ook altijd discussie.want ik ben een seksist.
  Ik heb haar 40 keer bevredigd en ziji mij 0 in de laatste 8 jaar. Maar zij is nooit uit zichzelf gekomen het interesseerde haar niks.ejn ik wou dan langzaam nee het was nu erin en anders niks. Zo op die kille manier.Ik heb zoiets niet verdiend dat besef ik nu.Maar het jammerlijke aan deze wereld is. Dat er teveel en ik zeg mensen. Gewoon compleet narcisten zijn veel te veel mvg

Laat een reactie achter