Hooggevoelig

18 kleine, maar duidelijke signalen dat je hooggevoelig bent

18 kleine, maar duidelijke signalen dat je heel gevoelig bent

Hooggevoelig zijn is helemaal niet erg, maar het is wel handig om te weten dat je het bent zodat je er rekening mee kunt houden. Want als je er rekening mee houdt is hooggevoelig zijn een geschenk in plaats van een last.. Lees hieronder 18 kleine, maar duidelijke signalen dat je hooggevoelig bent:

1 Je schrikt snel
Als mensen je besluipen dan spring je bijna tot het plafond. Je partner of huisgenoot ergens in huis tegenkomen waar je hem of haar niet verwacht kan je al de schrik van je leven bezorgen.

2 Je hebt het nodig om tijd alleen door te brengen, zelfs als je extravert bent
Door alleen te zijn kalmeer jij je overprikkelde zintuigen. Na een lange dag vind je het fijn om je alleen terug te trekken in een rustige omgeving.

3 Als je iets ziet of hoort over gewelddadige dingen dan reageer je hier sterk op
Een artikel lezen over dierenmishandeling of een gewelddadige misdaad kan je letterlijk ziek maken. Daarnaast blijven de beelden je nog dagen achtervolgen in je hoofd.

-> 5 dingen die jouw hooggevoelige kind graag wil horen

4 Als je iets heel moois of sentimenteels ziet dan reageer je hier ook sterk op
Kunst, de natuur, dieren of iets anders wat je raakt zien, kan je een enorm gevoel van geluk geven.

5 Je bent heel gevoelig voor geluid
Harde geluiden werken je op je zenuwen. Als de tv te hard staat kun je alleen nog maar aan de ‘herrie’ denken en als je ergens bent waar luide muziek wordt gedraaid kan het je soms overweldigen.

6 Sterke geuren zitten je echt in de weg
Je eet bijvoorbeeld bepaalde voeding niet omdat het zo sterk ruikt. Of je moet de kamer uit omdat iemand’s parfum te sterk aanwezig is.

7 Je bent heel gevoelig voor deadlines en werken onder druk
Je voelt je als door de mangel gehaald wanneer je te veel moet doen in een te korte tijd. Je vindt het vreselijk om dingen snel te doen, zonder de tijd om het goed te verwerken.

8 Als kind noemden ze je ‘stil’ of ‘verlegen’
Je was misschien soms wat gereserveerd, maar deze labels klopten niet altijd. Want je was vaak vooral overprikkeld en overweldigd in sociale situaties, waardoor jij je terug trok.

9 Je voelt je snel overprikkeld op drukke plekken zoals kroegen, clubs en feestjes
Zelfs klassen en kantoorruimtes waar veel drukte is kunnen te veel zijn. Je energie stroomt weg in dit soort situaties.

10 Je hebt een grote fantasie
Je gedachtes dwalen snel af en je hebt levendige dagdromen. Je hoofd zit eigenlijk altijd vol.

11 Je bent niet tevreden met oppervlakkigheid
Je hebt een sterk gevoel dat je onderdeel bent van een groter geheel en denkt na over de betekenis van het leven. Daarnaast zien anderen je ook als wijs en spiritueel.

-> 12 dingen die je als hooggevoelige nodig hebt

12 Jij merkt dingen op die anderen niet zien
Jij merkt het als de stem van je vriendin anders klinkt dan normaal. Jij ziet het aan iemand’s ogen of hij of zij moe is. En je bent waarschijnlijk ook de eerste die opmerkt dat je collega een nieuwe bril heeft.

13 Je bent een spons
Je zuigt alles op: de sfeer in een ruimte, stemmingen van anderen en zelfs het weer heeft meer invloed op jou dan het op anderen heeft.

14 Je huilt makkelijk
Stress, boosheid, verdriet, vermoeidheid, allemaal stemmingen die jou bij al snel tranen opleveren.

15 Veranderingen vind je lastig
Zelfs positieve veranderingen vind je soms lastig. Het beginnen met een nieuwe baan of relatie kan een enorme impact op je hebben. Het lijkt erop dat je meer tijd dan anderen nodig hebt om aan dingen te wennen.

16 Tegelijkertijd vind je het ook moeilijk om los te laten
Wanneer iets eindigt, zoals een relatie, een baan, een hoofdstuk uit je leven, kan dit je overweldigen. Je laat dingen niet zo snel achter je als andere mensen..

17 Als je honger hebt kun je eigenlijk niet meer functioneren
Je bent enorm gevoelig voor honger. Je wordt misselijk, begint te zweten, voelt je humeur naar het nulpunt dalen en voelt je zwak.

18 Het lijkt erop dat je meer slaap dan anderen nodig hebt
Als je een nacht niet goed slaap dan is het onmogelijk om de volgende dag goed te functioneren. Daarnaast word je van genoeg slaap juist heel kalm en gelukkig.

Wil je meer lezen over Hooggevoeligheid? Dan is het boek ‘Hoog sensitieve personen’ van Dr. Elaine N. Aron zeker een aanrader.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

-> 9 waardevolle tips voor hooggevoelige mensen

Foto: Talesofendearment.com bron: introvertdear.com