Geluk

10 Gewoontes van mensen die goed zijn in sparen

10 gewoontes van mensen die goed zijn in sparen

Geld op je spaarrekening hebben brengt rust. Weten dat je voldoende geld hebt om een nieuwe wasmachine te kopen of je auto te laten maken als deze kapot gaan geeft een zeker gevoel. Maar sparen is niet altijd makkelijk, daarom vind je hieronder tips om ervoor te zorgen dat ook jij een klein spaarpotje kunt opbouwen.

1 Begin nu

Het is nooit een goed moment om te starten, dus begin gewoon. Laat je niet ontmoedigen door de kleine bedragen die je spaart. Je kunt beginnen met 25 euro per maand sparen (en natuurlijk meer als je dit kunt missen), dit lijkt niet veel maar het is altijd meer dan niets! En als je eens wat geld overhoudt (10 of 100 euro) dan maak je dit ook direct over naar je spaarrekening.

2 Goede spaarders weten het verschil tussen iets willen en iets nodig hebben

De grootste leugens die we elkaar vertellen is dat we denken dat we de dingen die we willen ook nodig hebben. Want de nieuwste gadgets, weer nieuwe schoenen en uit eten gaan zijn dingen die we willen, maar zeker niet nodig hebben!

3 Goede spaarders houden overzicht
Veel rekeningen worden automatisch afgeschreven. Dit is handig want zo voorkom je dat je te laat betaalt en boetes krijgt. Maar het is wel goed om regelmatig je bankrekening te checken, want als alles automatisch gaat kun je nog wel eens vergeten waar je geld aan uitgeeft.

4 Goede spaarders hebben een budget
Als je weet wat je binnenkrijgt en uitgeeft dan kun je voor jezelf een budget opstellen. Wat zijn de vaste uitgaven? Wat komt er binnen, hoeveel houd ik dan nog over? Hoeveel besteed ik aan boodschappen? Hoeveel kan ik besteden aan de sportclubs van de kinderen, kleding en sparen? Maak een budget voor jezelf en houd je hieraan. Het is heel normaal om een budget te maken, je bent geen miljonair dus je moet wel kritisch kijken naar waar jij je geld aan uitgeeft. Er zijn hele handige budgetplanners te koop die je helpen met het krijgen van overzicht in je financiën.

5 Goede spaarders geven sparen prioriteit

Het klinkt simpel en dat is het ook. Geef sparen prioriteit. Voordat goede spaarders het aan andere dingen uitgeven betalen ze eerst zichzelf door geld op hun spaarrekening te zetten.

6 Goede spaarders vinden kleine uitgaves net zo belangrijk als grote

Een lunch voor een paar euro hier, een app van € 0,99, een flesje water, een magazine, een gebakje, die duurdere thee die je zo lekker vindt, even een broodje daar… al deze dingen kosten geld! Goede spaarders geven geen geld uit aan nutteloze dingen. Want vul je flesje water thuis en vul het bij waar nodig (is ook beter voor het milieu), neem je broodje of je salade mee van thuis en denk om je uitgaves! Kleine dingen tellen snel op tot een groot bedrag.

7 Ze passen zich aan als er iets in hun leven verandert
Krijg je kinderen, dan moet jij je uitgavenpatroon aanpassen. Ben je gescheiden, dan heb je waarschijnlijk minder geld te besteden dan voorheen. Houd hier rekening mee en pas jezelf aan aan de situatie. Je kunt niet leven zoals je deed als grote dingen in je leven zijn veranderd, accepteert dit.

8 Goede spaarders hebben voor 3 tot 6 maanden hun kosten gedekt

De meeste mensen leven van loonstrook naar loonstrook. Dus als er ook maar iets gebeurt dan is er geen geld meer. Daarom is het goed om voldoende geld te hebben om in ieder geval 3 maanden vooruit te kunnen als er iets onverwachts gebeurt. Hoeveel geld je nodig hebt is afhankelijk van je levensstijl, maar zorg dat je voldoende geld opzij hebt gezet om 3 maanden je hypotheek of huur, boodschappen en verzekeringen te kunnen betalen.

9 Goede spaarders durven eerlijk tegen zichzelf te zijn

We worden (gelukkig) elk jaar ouder. Maar hoe ouder we worden hoe meer geld we nodig hebben. Want hoe ouder we worden, hoe meer kans we hebben op het krijgen van ziektes en hou ouder hoe sneller ons pensioen in de buurt komt. Je kunt je kop in het zand steken, maar sparen voor je oude dag is iets wat er gewoon bij hoort, of je het nou leuk vindt of niet.

10 Begin klein

Je kunt je overweldigd voelen door deze lijst en denken… laat maar zitten, maar dat is zo zonde. Financiële zekerheid geeft je rust, het is een fijn gevoel om over een paar jaar een paar duizend euro achter de hand te hebben voor onvoorziene situaties. Begin klein, maar begin. Spaar automatisch en je hebt het waarschijnlijk niet eens door dat er 25, 50 of 100 euro per maand van je betaalrekening naar je spaarrekening gaat. Stel het maar gewoon in en geniet over een paar jaar van dat rustige gevoel.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?