Bewegen Gezondheid

Hoe je wel voldoende stappen per dag zet (ook als je een hekel hebt aan wandelen)

Hoe je wel voldoende stappen zet

De Japanse arts Yoshiro Hatano toonde aan dat mensen die dagelijks voldoende bewegen een betere gezondheid hebben. En omdat we nou eenmaal niet elke dag de tijd hebben om naar de sportschool te gaan is wandelen een goede manier om aan voldoende lichaamsbeweging te komen. Hij besloot toen de minimale hoeveelheid beweging per dag uit te drukken in het aantal stappen.

Dokter Yoshiro Hatano kwam tot de conclusie dat een mens gemiddeld zo’n 6.000 stappen per dag zet. Om echter gezond te leven, zouden dat er eigenlijk 10.000 per dag moeten zijn. Die 4.000 extra stappen komen ongeveer overeen met een half uurtje stevig wandelen.

Maar hoe kom je dagelijks nou aan voldoende stappen?

1 Gebruik een stappenteller
Een stappenteller houdt elke stap die je zet bij. Het registreert alle keren dat jij je heupen op en neer beweegt. Je kunt een stappenteller kopen, een app op je telefoon gebruiken of een horloge met stappenteller gebruiken om je stappen te tellen. Probeer elke dag vooruitgang te boeken. Wanneer je te kort stappen hebt gemaakt kan het je motiveren om ’s avonds nog een rondje om te gaan.

2 Voeg elke dag 300 stappen toe
Het is nogal ambitieus om direct elke dag 10.000 stappen te zetten. Net als elke routine is het goed om ook dit geleidelijk op te bouwen. Maar probeer wel elke dag 300 stappen toe te voegen.

3 Committeer jezelf
Wandelen op zich is niet zo’n moeilijke opgave, maar elke dag 10.000 stappen zetten is dit wel. Je moet jezelf er echt toezetten. Dus probeer er een gewoonte van te maken.

5 Zorg dat je een wekkertje zet
We zijn tegenwoordig hartstikke druk, dus de dagen vliegen voorbij. Zet daarom een reminder in je telefoon of op je computer. Wanneer je wekkertje afgaat moet je weer een stukje lopen.

6 Wandel snel
Hoe sneller je loopt hoe intensiever het is. Dus houd dat tempo hoog en zwaai je armen lekker mee tijdens je wandeling.

7 En onthoud dat alle extra’s gelden
Hier zijn wat slimme manieren om wat extra stappen per dag te zetten:

1 Stap een halte eerder uit de bus of tram en loop het laatste stuk

2 Parkeer je auto wat verder van kantoor

3 Wandel samen met je kinderen naar school of naar de bushalte

4 Pak de trap in plaats van de roltrap

5 Wandel samen met een vriendin of je partner

6 Loop even naar je collega toe in plaats van hem of haar te mailen

7 Ga wandelen in plaats van voor de tv hangen

8 Gebruik verschillende routes zodat het niet gaat vervelen

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om meer te wandelen. Heb jij nog goede tips om meer te wandelen? Laat je tips achter op Facebook, zo kunnen we elkaar helpen om een zo gezond mogelijk leven te leiden.

Bron:
www.10000stappen.nl
www.mindbodygreen.com