Geluk

7 Manieren waarop moedige mensen omgaan met angst

5 redenen om je perfectionisme direct overboord te gooien

Je hebt misschien het idee dat moedige mensen geen angst kennen, maar niets is minder waar. Moedige mensen zijn net zo bang als iedereen. Maar zij managen hun angst anders. Hoe doen ze dat? Hoe komt het dat ze dingen toch doen, dat ze daar toch moedig genoeg voor zijn?

1 Ze respecteren angst
Moedige mensen zijn niet bang om bang te zijn. Ze weten dat angst bij de mens hoort en daarom onmogelijk te ontkennen valt. Ze begrijpen dat de rol van angst is om mensen te waarschuwen en te beschermen. Voor hen is angst geen vijand, het is een gids die hen door lastige situaties leidt.

2 Ze begrijpen hoe de techniek van angst werkt
Moedige mensen erkennen dat angst een complexe ervaring is die voortkomt uit fysieke, emotionele en mentale componenten. Ze weten dat angst verder gaat dan je gewoon zorgen maken en dat je gedachtes ervoor kunnen zorgen dat je angsten erger worden dan dat ze in werkelijkheid zijn. Ze begrijpen dat alleen hun eigen acties de werkelijke impact kunnen bepalen.

-> 6 krachtige manieren om angst om te zetten naar liefde

3 Ze gaan opzoek naar de oorzaak van hun angst
Wanneer ze angst voelen opkomen gaan ze opzoek naar de oorzaak. Ze willen weten wat de angst veroorzaakt. Moedige mensen realiseren dat angst niet zo zeer gaat over wat je bang maakt, maar waarom het je bang maakt. Er zijn 3 hoofdredenen waarom je bang voor iets bent:

1 Biologie: Je bent gemaakt om er bang voor te zijn. We zijn geprogrammeerd om bijvoorbeeld bang te zijn voor slangen.

-> Hoe je als hooggevoelig persoon om kan gaan met angsten

2 Het verleden: Iets (of iets wat er op lijkt) heeft je in het verleden bang gemaakt. Angst kan worden aangeleerd. Wanneer je in het verleden een auto ongeluk hebt gehad kan het zijn dat je nu bang bent om auto te rijden.

3 Voorspelling: Je bent bang voor de toekomst. Angst komt op wanneer je voorspelt dat je acties serieuze consequenties voor je leven, je gezondheid, je vrijheid, je relatie of je zelfvertrouwen kunnen hebben.

4 Ze focussen op het verkrijgen van zelfvertrouwen
Er is geen grotere tegenstander van angst dan zelfverzekerdheid. Hoe zelfverzekerder je bent over dat je iets kunt, hoe minder angst je hebt om het te doen. Zelfvertrouwen krijgen is het resultaat van kennis vergaren, ergens heel goed in worden en ervaring opdoen. Door het oefenen van bijvoorbeeld spreken voor een groep of het doen van sollicitatiegesprekken kun je meer vertrouwen krijgen en minder angst voelen.

-> Vrijheid komt als we angsten overwinnen

5 Ze bereiden zich voor
Moedige mensen spenderen geen tijd aan piekeren over de slechtst mogelijke uitkomst – ze bereiden zich erop voor. Ze maken een plan en ze maken een plan B.

6 Ze nemen actie, ondanks hun angst, niet dankzij hun angst
Hoe jou leven eruit ziet heeft te maken met de acties die jij wel of niet onderneemt. En angst kan hier tussen komen te staan. Maar wat je hier mee doet is aan jou. Moedige mensen denken hier over na, ze plannen en evalueren hun acties en laten zich niet uit het veld slaan door angst.

7 Ze zijn niet bang om om hulp te vragen
Ondanks het feit dat angst bij de mens hoort is het geen prettig gevoel. Wanneer iemand niet goed met angst om gaat kan dit leiden tot stress en mentale problemen. Moedige mensen durven om hulp vragen waneer zorgen ze boven het hoofd groeien.

-> Angst je grootste vijand of grootste drijfveer