Geluk

Vrijheid komt als we angsten overwinnen

Waar mensen het meeste spijt van hebben
meer energie door sporten
Geschreven door Jurriaan de Haas

Ken je dat gevoel nadat je iets hebt gedaan wat je nog nooit hebt durven doen. Je geeft een presentatie voor een grote groep mensen, je geeft je grenzen aan terwijl je dit voorheen nooit deed, je gaat bungeejumpen terwijl je hoogtevrees hebt. Dit zijn allemaal situaties waar angsten regeren, maar wanneer je ze eenmaal hebt overwonnen een stuk minder spannend lijken. Je bent bevrijd van een gevoel wat je zo heeft belemmerd. Je grijpt bepaalde situaties aan alsof angst geen rol speelt.

Nu vind ik bungeejumpen om je hoogtevrees te overwinnen misschien iets te heftig, maar de wat meer relevante dingen in ons leven zijn natuurlijk erg belangrijk. Als je niet durft te praten voor een groep mensen of je überhaupt onzeker bent in menselijk contact dan is het best lastig om een ontspannen leven te leiden. Als je in elke situatie het gevoel hebt dat je het niet goed doet, of dat je moet presteren dan belemmert je dat ontzettend in het gewoon mens zijn.

-> Angst, je grootste vijand of je grootste drijfveer

Of zou je kunnen zeggen dat angst bij de mens hoort? Tot op zekere hoogte denk ik dat angst iets is wat er altijd wel zal zijn, maar dat het niet altijd ons leven hoeft te beïnvloeden. Veel van onze angsten kunnen we overwinnen. Wanneer we leren om te gaan met angst is dat niet alleen in praktische zin heel fijn, maar vooral het vrije gevoel is ontzettend prettig. Ontwikkel de kracht om angsten te overwinnen en je zult een enorme gevoel van vrijheid ervaren.

We kunnen verschillende manieren om angsten te overwinnen bedenken. Ik wil er twee met jullie bespreken.

Ten eerste heb je de coach die je kan helpen je angsten te overwinnen. De coach kan echt een coach zijn maar ook een vriend, een familielid of zelfs een vreemde op straat. Deze persoon kan je aanmoedigen om anders te handelen in andere situaties. Hij motiveert je, geeft het juiste voorbeeld en pakt je hand vast als het nodig is. Dit kan een sterke vorm zijn van angsten overwinnen en dit voelt misschien ook wel als de makkelijkste weg om deze zware last te verhelpen. Aan de andere kant is het soms heel moeilijk om je kwetsbaar op te stellen ten opzichte van anderen. Iemand om hulp vragen kan gevoelens opwekken dat je het zelf niet kan.

-> Hoe je als hooggevoelig persoon om kan gaan met angsten

De tweede manier is het antwoord bij jezelf te vinden. Van binnenuit. Jezelf leren om met angsten om te gaan. Dit is een best heftig proces en dat heeft zijn ups en downs. Periodes dat je zwaar onzeker bent over van alles en nog wat, afgewisseld met periodes dat je reuze sprongen vooruit lijkt te maken. Waar komt het nou vandaan? Waarom heb ik het wel en iemand anders niet? Allemaal hele relevante vragen. Ook in deze is het belangrijk dat jij je kwetsbaar opstelt, maar dan tegenover jezelf. Als je de neiging hebt continue weg te lopen als het te heet wordt onder je voeten dan zal er weinig gebeuren. Je zult in beweging moeten komen. Je zult dingen anders moeten aanpakken om verandering te realiseren.

-> 7 manieren waarop moedige mensen omgaan met angst

Wanneer je te grote stappen probeert te maken zul je waarschijnlijk altijd tegengas krijgen vanuit het brein. Die vindt het namelijk wel goed zoals het is. Soms kan een bepaalde gebeurtenis je ineens doen denken: Nu is het genoeg! Maar over het algemeen zou ik ook hier in kleine stapjes werken. Ik zal je vertellen welke kleine stapjes je zou kunnen nemen om een gedeelte van je angsten te overwinnen.

Werk aan je gezondheid
Je hoeft niet altijd direct met de angst zelf bezig te zijn. Door gezond te leven ga je lekker in je vel zitten. Je voelt je fit en energiek. Energie die hard nodig is om te kunnen dealen met angsten. Beweeg, eet gezond, slaap!

-> Waarom sommige angsten soms zo moeilijk te overwinnen zijn

Visualiseer
Deze manier heeft mij heel erg geholpen bij de eerste bootcamp die ik in het Engels moest geven. Met Nederlands heb ik vaak al moeite (ideaal om dan blogs te gaan schrijven, I know! HAHA) moet je nagaan als ik een Engelse les moet gaan geven. Ik was vrij zenuwachtig voor die training. De angst nam over. Ik word in deze situaties erg onzeker met als gevolg dat ik er echt geen zin in heb. Herken je dit?

Dit is mijn truc! Visualiseer. Bedenk voor jezelf dat je daar staat. Ik stond daar voor de groep. In mijn hoofd was ik de Engelse woorden aan het uitspreken. De bewegingen die ik erbij gebruik. De les die ik wilde gaan geven. Bedenk het ergste wat er kan gebeuren en beleef dat in je hoofd.
De training ging uiteindelijk hartstikke goed! Mijn gebrekkige Engels was geen probleem. We hebben hard gelachen en hard getraind. Aan het eind van de training had ik een enorm gevoel van vrijheid die door mijn lichaam stroomde. ECHT FANTASTISCH!

-> 6 krachtige manieren om angst om te zetten in liefde

Leer, leef en ontdek
Lees elke dag een paar woorden. Leer jezelf nieuwe dingen. Ik heb het niet over het lezen van de kranten of het kijken naar het nieuws. Vraag een vriend naar een boek die hem of haar ontzettend geïnspireerd heeft en lees het. Leer van de mensen die je voor gingen. Mensen die hebben leren dealen met hun angsten. Dat zijn de ware helden. Leer van je buurman die elke dag met een glimlach over straat loopt. Leef je leven. Waarom doe je wat je doet? Wat is voor jou nou echt belangrijk.

Jezelf leren kennen is ook een gedeelte van kwetsbaar opstellen. Leer jezelf kennen en je bent al een stapje verder in de juiste richting. Ontdek nieuwe dingen. Kijk eens in de lucht als je door het park loopt. Bekijk de stad eens vanaf boven. Je zult zien dat hele andere dingen je gaan opvallen. Dit is ook een manier om met je angsten om te gaan. Bekijk het eens vanuit een ander perspectief. Ga op ontdekkingsreis!

Ten slotte moet ik nog graag even het volgende kwijt. Realiseer je dat de angsten van nu niet je leven hoeven te beheersen later. Jij heb de kracht om met deze angsten om te gaan. Overwin je angsten en vind de weg naar vrijheid. Jij zult het moeten doen, niemand anders doet het voor je.

-> Angst en perfectionisme: een ideale match

Over de schrijver

meer energie door sporten

Jurriaan de Haas

In een tijd waarin de wetenschap ons precies kan vertellen wat wel of niet goed voor ons is raken we toch compleet verdwaald en lijkt het dat we steeds meer kampen met levensstijl gebonden aandoeningen. Ik wil niet de zoveelste health guru zijn. Wel geloof ik erg in inspiratie, ontspanning en eerlijkheid. Inspiratie voor de nodige intrinsieke motivatie. Ontspanning, omdat te veel stress ons letterlijk ziek maakt en eerlijkheid omdat we elkaar moeten kunnen vertrouwen. Juist als het gaat om onze gezondheid.