Geluk

Waarom sommige angsten soms zo lastig te overwinnen zijn

Waarom zijn sommige angsten zo moeilijk te overwinnen?
Logo Her Health
Geschreven door Redactie
Iedereen heeft psychologische grenzen. Dit fenomeen hangen we vaak aan iets wat we spannend vinden. Sommigen van ons overwinnen ze stukje bij beetje, anderen blijven belangrijke beslissingen uitstellen om het maar niet aan te hoeven gaan.

Zo was het voor mij een psychologische grens om de eerste workshop te geven voor een groep onbekende dames. Met knikkende knieën ging ik voor ze staan en toen ik adem nam om mijn eerste zin uit te spreken, dacht ik: wat ik als flauwval van de spanning? Het gebeurde niet. Na de eerste 3 minuten van mijn zegje leek er een ontlading in mij los te komen. Niemand lachte me uit. Niemand zei iets lelijks. Niemand stond op en liep weg.

-> Angst en perfectionisme, een ideale match

Een van de dames die ik coach vindt het lastig om initiatief te nemen. Echt een psychologische grens voor haar. Ik help haar kleine stapjes hierin te zetten en het werkt. Het lijkt erop dat ze langzaam maar zeker haar grens aan het loslaten is. Initiatief nemen, dingen DOEN levert namelijk heel veel op. Naast leuke belevingen ook zelfvertrouwen.

De psychologische grens gaat altijd hand-in-hand met een scheutje onzekerheid. Deze twee zijn dan ook mijn concurrenten. Waarom? Ik WEET letterlijk en figuurlijk dat er een aantal dames (en heren!!) om me heen zijn die heel graag gecoacht zouden willen worden door mij maar het gewoon simpelweg niet durven. De psychologische grens zorgt ervoor dat ze de telefoon niet durven te pakken of de mail niet durven te versturen.

-> Hoe je als hooggevoelig persoon om kunt gaan met angsten

Ze blijven liever in het lauwe badje van ‘laat maar’ of ‘misschien later’ of ‘ik heb het niet nodig’. Ook prima. Neem vooral je tijd om kracht te verzamelen voor het initiatief tot ontwikkeling. Soms duurt dat gewoon even. Maar WEET dat je tegen je psychologische grens aan het vechten bent.

Ik heb de ontlading meer dan eens bij de personen gezien die het overwonnen hebben. En ook de blijdschap van de resultaten. Ontroerd word ik ervan. Ik heb zelf ook vreselijk veel psychologische grenzen moeten overwinnen in mijn leven en wat ben ik blij dat ik het gedaan heb! Het heeft me zo veel waardevols gebracht! En ook ik heb er soms lang over gedaan. It’s ok.

-> 7 manieren waarop moedige mensen omgaan met angst

Vind je het leuk om te weten hoe ik ze overwon?
Soms sta je voor een keuze waarbij je WEET dat het je heel goed zal doen. Maar het is verdomd eng. Bijvoorbeeld mijn baan opzeggen en verhuizen naar Costa Rica om een hotelletje in de jungle te gaan runnen. Dat was een keuze om mijn broek vol van te krijgen. Voor mij in ieder geval wel destijds. En weet je wat ik toen dacht? Tandjes op elkaar en springen maar. Ik dwong mezelf om die ene pragmatische actie uit te voeren waardoor ik niet meer terug kon. In dat geval was het een ‘Boeken’ knop op de online ticket service. En het op ‘Verzend’ drukken van het mailtje waarin ik mijn ontslag indiende. Een van de beste beslissingen ooit.

Als je een besluit hebt genomen dat iets goed voor je zou zijn en je psychologische grens jou tegenhoudt om werkelijk actie uit te voeren, moet je die ene pragmatische stap ondernemen waardoor je niet meer terug kunt.

-> 5 krachtige stappen om je zenuwen en angsten te overwinnen

Dappere beslissingen moeten we iedere dag nemen en als we zorgen dat het een bewust proces wordt, is het meteen minder eng.

Dus druk gewoon op ‘Verzenden’ om die mail met je inschrijving voor de zangles te versturen. Of stap gewoon de dansstudio binnen waar je al maanden over droomt. Want je comfort zone redt zich prima zonder jou, geloof me maar!

XXX

Sophie Verleidingscoach

www.irresistibleyou.nl

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie