Hooggevoelig

7 dingen die je moet weten als je een relatie met een hooggevoelige man hebt

7 dingen die je moet weten als je een relatie met een hooggevoelige man hebt

20% van de bevolking is hooggevoelig, wat betekent dat 20% van de mannen hooggevoelig is. Maar in een wereld waarin we zijn opgegroeid met het idee dat mannen stoer zijn, mannen niet huilen en mannen altijd sterk zijn is dit best lastig. Daarom laten veel mannen hun ware aard niet zien tot ze een relatie krijgen. Als een hooggevoelige man iemand heeft ontmoet die hij vertrouwt zal hij zichzelf en zijn gedachtes en gevoelens laten zien. Want vaak ziet onze partner een kant van ons die de rest van de wereld niet te zien krijgt.

Hooggevoelige mannen hebben vaak de neiging om overal over na te denken. Ook over dingen die 3 jaar geleden zijn gebeurd. En als partner van een hooggevoelige man ben jij vaak zijn uitlaatklep. Wat eigenlijk super mooi en bijzonder is. Onderstaand vind je wat praktische tips die je kunnen helpen om je relatie met deze bijzondere en gevoelige man nog sterker te maken:

1 Geef hem ruimte als hij dit nodig heeft
Elkaar de ruimte geven klinkt ondertussen als een cliché, maar het is wel heel belangrijk! Relaties zijn dynamisch, ze veranderen. Soms hebben we het nodig om heel dicht bij onze partner te zijn, maar andere keren hebben we ruimte nodig om te kunnen ademen, om onze eigen dingen te doen. Aanvoelen wat je partner nodig heeft is een waardevolle vaardigheid binnen een relatie. Een gevoelige man heeft die ruimte nodig om zijn gedachtes en gevoelens op een rijtje te zetten. En hoe goed je intenties ook zijn, soms moet je een stapje terug doen en hem gewoon laten.

-> 5 krachtige lessen voor mensen die hooggevoelig zijn

2 Verzin een code of een signaal
Bedenk een woord of zin of ander signaal dat hij kan geven als hij zich overweldigd voelt en zich even moet terugtrekken. Het kan zo simpel zijn als: ‘pauze’. Klinkt maf? Valt wel mee, deze tip kan een groot verschil maken. Vooral tijdens discussies of ruzies, want op die momenten kan het voor hem onmogelijk zijn om uit te leggen wat hij voelt of waar hij doorheen gaat. Door een simpele code af te spreken geef je hem de tijd om zijn gedachtes op orde te krijgen.

3 Haast hem niet
Klinkt logisch, want niemand vindt het leuk om opgejaagd te worden. Maar in een wereld waarin iedereen altijd haast heeft en gestrest is, is het goed om dit duidelijk te hebben. Hooggevoelige mannen staan niet bekend om hun besluitvaardigheid. Ze hebben er moeite mee om een keuze te maken en zijn echte twijfelaars. Ze wegen alle voors en tegens af en bedenken alle consequenties van hun besluit. Dat kan soms irritant zijn, maar jaag hem niet op. Heb geduld en laat je positief verrassen door zijn oog voor detail.

4 Uit je liefde
Wist je dat veel mannen enorm onzeker zijn? Het mannelijk echo is een fragiel iets. Mannen hebben het, net als vrouwen, nodig om zich geliefd te voelen, om complimenten te krijgen en om zich gewaardeerd te voelen. En gevoelige mannen hebben dit zelfs nog een beetje meer nodig. Dus vertel hem hoeveel je van hem houdt, hoezeer je hem waardeert en vertel hem dit vaak en laat het hem ook zien.

5 Luister
Iedereen weet dat communicatie een belangrijk onderdeel van een succesvolle relatie is. Maar veel mensen vergeten dat een belangrijk component van goed communiceren is dat je werkelijk luistert naar wat de ander te zeggen heeft. Echt luisteren, niet aannemen wat de ander bedoelt. Niet jouw reactie plannen, maar echt luisteren. Als een hooggevoelige man zich naar je openstelt en met je praat dan is de kans groot dat hij goed over elk woord heeft nagedacht, hij verdient het daarom ook om echt gehoord te worden.

->9 dingen die hooggevoelige mensen ongemerkt doen

6 Communiceer je behoeftes duidelijk
Een ander belangrijk deel van communicatie is hem vertellen hoe jij je voelt en wat jij wilt. Want hij is dan wel gevoelig, hij kan geen gedachtes lezen. Jij moet de verantwoordelijk nemen om ervoor te zorgen dat hij jouw behoeftes en verlangens kent en begrijpt.

7 Bemoedig zijn persoonlijke groei
Hooggevoelige mannen staan in contact met hun emoties, zijn snel overprikkeld, piekeren veel en denken na over elk detail… daarom hebben ze soms wat hulp nodig om zich te focussen, om hun balans te houden. Het maakt een wereld van verschil als jij hem af en toe de steun kunt geven die hij nodig heeft om het overzicht te behouden en om zo ruimte te maken om te groeien.

Onthoud dat een relatie van 2 kanten moet komen, gevoelig zijn betekent niet dat jij alle effort in de relatie moet stoppen en dat hij overal mee weg komt. Dat neigt eerder naar egoïsme en onvolwassenheid dan naar hooggevoeligheid, weet dat daar een verschil tussen zit. Maar als jij een leuke vent hebt die hooggevoelig is dan het juist fijn om je partner hierbij te kunnen helpen en dan kunnen bovenstaande tips je hier misschien bij helpen.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

->9 waardevolle tips voor hooggevoelige mensen