Hooggevoelig

9 dingen die hooggevoelige mensen ongemerkt doen

9 gewoontes van hooggevoelige mensen

Studies schatten dat 15 -20 procent van de bevolking hooggevoelig is. Hooggevoelige mensen zijn hypersensitief voor verschillende prikkels, variërend van pijn tot cafeïne. Als gevolg hiervan ontwikkelen hooggevoelige mensen bepaalde kenmerkende eigenschappen:

1 Ze voelen zich overweldigd wanneer ze te veel tegelijkertijd moeten doen
Hooggevoelige mensen vinden het lastig om zich op één taak te concentreren wanneer ze verschillende dingen te doen hebben. Ze worden nerveus en voelen zich gestrest waardoor ze veel minder productief worden.

2 Ze vinden een luide omgeving chaotisch
Hooggevoelige mensen functioneren niet zo goed in grote open kantoortuinen omdat dit hun zintuigen in overdrive zet door alle geluiden, geuren en activiteiten die er om hen heen zijn.

3 Ze worden chagrijnig als ze honger hebben
Wanneer een hooggevoelig persoon honger heeft dan wordt hij of zij sneller chagrijnig. Ze vinden het lastig om dan nog te functioneren en ze uiten hun frustraties op de persoon die het dichtst bij ze staat.

4 Ze vinden het verstikkend als ze worden geobserveerd
Hooggevoelige mensen werken het beste als ze ergens alleen of rustig zitten. Zet ze in een hoge druk situatie zoals wanneer ze een presentatie moeten geven en ze zullen minder goed presteren door de druk die ze voelen.

5 Ze worden geraakt door kunst
Of het nou het bezoeken van een musical of een galerij is, hooggevoelige mensen waarderen kunst. Ze merken dat ze geraakt worden door de creative expressies.

6 Ze herkennen het ongemak van andere mensen
Hooggevoelige mensen herkennen het wanneer iemand anders het prettig vindt wanneer de lichten wat worden gedimd of wanneer de muziek zachter moet. Ze voelen precies aan wat iemand anders nodig heeft.

Gerelateerd: 12 dingen die je als hooggevoelig persoon nodig hebt

7 Ze trekken zich terug wanneer dingen te overweldigend worden
Na een lange dag of een drukke week heeft iemand die hooggevoelig is tijd voor zichzelf nodig om bij te komen. Een rustige slaapkamer kan bijvoorbeeld de ideale plek zijn voor een hooggevoelig persoon om zich op te laden.

8 Ze vinden het oncomfortabel wanneer er luide geluiden zijn
Luide concerten of heftig vuurwerk zijn vaak niet zo leuk voor mensen die hooggevoelig zijn. Ze zijn een stuk gevoeliger voor geluid dan andere mensen.

9 Ze vermijden heftige en gewelddadige beelden op tv of online
Het kijken van gewelddadige films of het spelen heftig games kunnen snel te veel zijn voor een hooggevoelig persoon.

Hooggevoelig zijn betekent niet dat je een stoornis hebt of iets anders hebt wat ‘gemaakt’ moet worden.. nee het betekent simpelweg dat alles dieper binnenkomt. Wanneer je weet dat je hooggevoelig bent dan kun jij je langzaam bewust worden van de dingen die te veel voor je zijn en hier in het vervolg rekening mee houden.

Gerelateerd: Ben ik hooggevoelig, doe de test

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Psychologytoday.com