Geluk

Mensen die tegen zichzelf praten zijn geniaal 

Mensen die tegen zichzelf praten zijn geniaal

Hoor jij jezelf ook wel eens tegen jezelf praten? Top, dat betekent namelijk dat je een genie bent! Dus schaam je er niet meer voor, je bent niet gek je bent namelijk geniaal!

Onderzoek
Onderzoeker Gary Lupyan deed een experiment waarbij 20 vrijwilligers in een supermarkt objecten werden getoond en hen werd gevraagd om deze items te herinneren. De helft van de groep moest de naam van het object hardop herhalen, de andere helft moest stil blijven. Uiteindelijk bleek dat praten tegen jezelf ervoor zorgde dat mensen de objecten sneller vonden dan de mensen die stil moesten zijn.

Lupyan kwam samen met een andere psycholoog tot de conclusie dat mensen die tegen zichzelf praten geniaal zijn. Onderstaand zie je hun redenen:

Het stimuleert je geheugen
Wanneer je tegen jezelf praat wordt er een mechanisme in je hersenen geactiveerd. Het wordt makkelijker voor je geheugen omdat je het woord kunt visualiseren.

Het helpt je om gefocust te blijven
Wanneer je iets hardop zegt blijf je beter gefocust op je taak en daarnaast helpt het je om dingen direct te herkennen. Maar het direct herkennen helpt alleen maar als je weet hoe het object waar je naar opzoek bent eruit ziet. Dus wanneer je het hardop zegt, geeft je brein direct een plaatje van het object in je hoofd.

Het helpt je om je gedachtes op orde te krijgen
Iedereen heeft verschillende soorten gedachtes. De meesten slaan ergens op terwijl sommige gedachtes nergens op slaan. Psycholoog Linda Sapadin zegt hierover: “Het helpt om tegen jezelf te praten wanneer jij jouw gedachtes wilt ordenen en helder wilt krijgt, zo weet je wat belangrijk is en kun je makkelijker keuzes maken”.

Of dit een waterdicht onderzoek is… tja wij zijn er nog niet uit, maar misschien kun je daar even een gesprekje met jezelf over voeren ;).

Lifehack.org