Kinderen

Ook een jongensmoeder? Hier wat tips voor die kleine donderstenen

kinderen spelen jongens

Jongetjes, ze zijn zo schattig en vaak zo lief voor hun moeder. Maar soms kunnen jongetjes ook best lastig zijn. Daarom onderstaand wat meer informatie over jongetjes en wat tips waar je als ouder misschien wat aan hebt.

Jongens luisteren slechter
Wat je misschien nog niet weet is dat jongens slechter luisteren. En daar kunnen ze niets aan doen. Jongens hebben een minder gevoelig gehoor dan meisjes. Dit is al zo vanaf de geboorte en dit wordt erger naarmate ze ouder worden. Het deel van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de verbale verwerking ontwikkelt zich eerder bij meisjes, zodat meisjes beter begrijpen wat je zegt. Het is daarom belangrijk bij jongetjes om echt contact met ze te maken wanneer je iets tegen ze zegt.

Jongens belanden vaker op de eerste hulp
Jongens belanden ook vaker op de eerste hulp dan meisjes. Waar meisjes hun eigen capaciteiten soms onderschatten, overschatten jongens deze. Daarnaast zijn jongens ook nog eens meer aangetrokken tot avontuur.

Jongens houden van knuffelen
Jongetjes vinden het fantastisch om te doen alsof ze vechten en zwaaien met zwaarden alsof ze een superheld zijn. Maar ondertussen kunnen jongens ook heel erg knuffelig zijn. Jongens zijn vaker dan meisjes geneigd om hun gevoelens fysiek te tonen. Aanvaard deze genegenheid van jongetjes en maak je geen zorgen dat je ze te veel vertroetelt door met ze te knuffelen. Er is geen studie die heeft uitgewezen dat jongetjes die te veel zijn vertroetelt later “te vrouwelijk” worden maar er zijn wel studies die aantonen dat jongens die juist die moederlijke aansluiting missen later vaker agressiever en zelfdestructief worden.

Opvoedkundige Elizabeth Hartley Brewer, schrijfster van het boek Raising and Praising Boys, geeft een aantal tips over hoe je het beste met je kleine jongetje om kunt gaan:

Leeftijd 0-5
– Prijs jongens voor dingen waar ze goed in zijn
– Heb realistische verwachtingen van hun gedrag
– Zorg er voor dat ze veel fysieke activiteiten doen
– Maak tijd om je zoon voor te lezen en om met hem te praten

Leeftijd 5-11
– Beloon hun inspanningen en wees voorzichtig met kritiek als ze een fout maken
– Doe dingen samen
– Maak ruimte voor vaders of mannelijke rolmodellen

Leeftijd 12-16
– Respecteer je zoon’s privacy
– Blijf praten, luisteren en knuffelen
– Prijs ze vaak, maar probeer niet te vleien
– Heb vertrouwen in je zoon, geef hem de ruimte om zijn eigen weg te vinden