Relaties

De 3 vreselijke mannen die je leven hebben beïnvloed (en die ene man die je leven mooier maakt)

De 3 vreselijke mannen die je leven hebben beïnvloed (en die ene man die je leven mooier maakt)

1 De man die zei dat je lelijk bent
Het gebeurde waarschijnlijk op de lagere of middelbare school en toch herinner jij het je voor de rest van je leven. Het is de eerste keer dat een jongen je leert dat hij een mening over je heeft en dat je gekwetst bent als deze mening niet goed is. En toch zul je jezelf helaas altijd een beetje blijven zien door de bril van alle jongens die je lelijk, dik of dun noemde. Die ene stomme opmerking van een jongetje, het jongetje wat besloot dat jij niet goed genoeg was zal je perceptie voor altijd beïnvloeden. De roddels die hij verspreidde in jullie vriendengroep, de manier waarop hij je uitlachte voor al zijn vrienden heeft, of je het nou wilde of niet, toen een behoorlijke invloed op je gehad.

2 De man die niet meer reageerde
Niets wat je doet geeft je een duidelijke uitleg. Er was gewoon een dag gekomen dat hij niet meer om je gaf, niet meer op dezelfde manier naar je keek en niet meer op je reageerde. Alsof er ergens binnen in hem een lichtknopje omgezet werd. Jullie waren een paar weken geleden nog hevig verliefd en opeens is alles anders. En juist dat maakt het moeilijk; hoe kan iets wat zo goed is opeens eindigen? Betekent dit dat je in je relaties altijd op je hoede moet zijn, kun je je dan niet meer kwetsbaar opstellen? Vragen waar deze man je door zijn gedrag voor altijd mee heeft opgezadeld.

3 De man die je onveilig laat voelen
Misschien heeft hij je geslagen, je uitgescholden of je bedreigd. Misschien blijft hij doorgaan als jij stop hebt gezegd. Misschien haalde hij je zo naar beneden tot je aan jezelf ging twijfelen. Misschien praatte hij tegen je alsof je gek was en verdraaide hij je woorden. Wat hij ook deed, je voelde je niet veilig of beschermd bij hem. En alles wat hij deed bedekte hij onder de mantel der liefde. Want als de liefde explosief is, zijn de ruzies dit toch ook? Het ergste is dat je eraan gewend raakt, je raakt gewend aan deze heftigheid.

De man bij wie alles anders is
Hij is de man die jou jezelf laat zijn. In het begin vond je het moeilijk om hem te vertrouwen, want dit ben je niet gewend. Je wordt daarom langzaam verliefd op hem, stapje voor stapje omdat je verwacht dat je weer wordt gekwetst. Maar hij blijft. Je huilt en hij pakt je hand. Je valt en hij helpt je weer opstaan. Je zult gelukkig worden. Natuurlijk zal hij boos worden, maar wel eerlijk en met empathie. De mannen die je stom of lelijk vonden doen er steeds minder toe. Want je begint van jezelf te houden, je begint je te realiseren dat liefde niet altijd pijn doet. Je begint je te realiseren dat mannen eigenlijk zo slecht nog niet zijn.