Geluk

Waarom een mooie uitvaart troost kan bieden

Waarom een uitvaart troost kan bieden

We denken er liever niet over na, maar de dood is onlosmakelijk verbonden met het leven. Wanneer we iemand verliezen die ons lief is kan dit heel zwaar zijn, maar toch kun je aan deze periode mooie herinneringen hebben. En als we op een mooie manier afscheid kunnen nemen van een dierbare hebben we hier niet alleen een mooie herinnering aan, maar zijn we ook beter in staat om ons verdriet beter te verwerken. 

Dankzij een mooie en persoonlijke uitvaart zijn we beter in staat om te erkennen dat iemand daadwerkelijk is overleden. Door het regelen van een uitvaart kunnen we er langzaam aan wennen dat iemand er echt niet meer is. Om te kunnen beginnen met het verwerkingsproces moeten we accepteren dat onze relatie met de persoon die is overleden veranderd is van een fysieke aanwezigheid naar een herinnering. 

Een uitvaart helpt ons langzaam te wennen aan deze verandering, omdat het ons de tijd en plaats geeft om samen met anderen mooie en intieme herinneringen op te halen. Een uitvaart kan dus een mooi moment zijn om te beginnen met begrijpen dat iemand er niet meer is en gelukkig kunnen we tegenwoordig een uitvaart helemaal regelen naar onze persoonlijke wensen.

Vaak worden er filmpjes en foto’s getoond van de dierbare getoond tijdens de uitvaart. Het uitzoeken van deze foto’s en filmpjes is een bijzonder moment, net als het kiezen van de muziek. Allemaal bepalende en persoonlijke elementen tijdens een uitvaart. 

Helaas moet je ook rekeningen houden met de uitvaartkosten. Een crematie kost al gauw tussen de 3.000 en 6.000 euro en een begrafenis kost al snel tussen 4.500 tot 8.500 euro. Niet leuk, maar misschien wel iets om rekening mee te houden, zodat je misschien wat geld apart kunt zetten of een verzekering kunt afsluiten.

Het is ontzettend moeilijk om te accepteren dat iemand die je lief hebt niet meer in je leven is. Je zult door verschillende fases van rouw gaan en je verlies uiteindelijk een plekje kunnen geven. Maar een mooie uitvaart die de overledene eer aan doet is iets waar je later waarschijnlijk later met een liefdevol gevoel op terug kunt kijken.

-> 7 manieren om iemand te helpen die een dierbare heeft verloren