Gezondheid

9 waarschuwingen die je lichaam je geeft als je te veel stress hebt

9 signalen die je lichaam je geeft als je te veel stress hebt

Stress is slecht voor je. Je wordt er letterlijk ziek van en tegenwoordig zijn we zo gewend aan stress dat we soms niet eens meer merken dat we onder veel te veel druk staan.

Voor mijn burn-out had ik veel last van stress, maar dit had ik zelf niet door. Wel kreeg ik steeds meer lichamelijke klachten. Zo had ik het constant benauwd en had ik een drukkend gevoel op mijn borst. Ik was vaak misselijk en moest veel spugen. Daarnaast had ik weer last van migraine aanvallen. Achteraf allemaal signalen van mijn lichaam die aangaf dat het genoeg was, maar ik luisterde niet en belandde thuis met een dikke burn-out.

Daarom vind je hieronder 9 symptomen die heel goed stress gerelateerd kunnen zijn en heb jij misschien ook meer stress dan jij jezelf bewust bent.

1 Hoofdpijn of migraine
Regelmatige stress zorgt voor spanningen die zich kunnen transformeren tot hoofdpijn. De meest gerapporteerde stress gerelateerde hoofdpijn zijn (niet verrassend) spanningshoofdpijnen. Spanningshoofdpijn symptomen zijn onder andere:

  • Een constante pijn aan beide kanten van het hoofd of de nek
  • Een gevoel van een constante druk op het hoofd
  • Een gevoelige nek, schedel of schouderspieren

2 Pijn op je borst
Pijn wat je voelt wat rond je borst zit kan komen door stress. Pijn of een drukkend gevoel op je borst, zijn net als spanningshoofdpijnen, het resultaat van spanning van je spieren.

3 Haaruitval
Over haaruitval wordt nog veel gedebatteerd. Maar onderzoek toont aan dat stress kan bijdragen aan de condities die zorgen voor haaruitval. Normaal gesproken is haaruitval tijdelijk maar door chronische stress kan dit proces zich blijven herhalen.

4 Verlies van libido
Voor een bevredigend seksleven heb je een goede mentale gezondheid en hormonale stabiliteit nodig. Te veel stress zorgt voor disbalans in je hormonen en heeft invloed op onze stemming – wat vaak resulteert in een lage seks drive.

5 Concentratie problemen
Stress zorgt ervoor dat we constant in opperste staat van paraatheid staan. Naast dat dit ervoor zorgt dat energiereserves in onze hersenen snel minder worden zorgt dit er ook voor dat we ons minder goed kunnen concentreren.

6 Geheugen problemen
Chronische stress kan ook leiden tot vermindering van je korte termijn geheugen. Wat het lastig maakt om informatie snel terug te halen uit je hersenen en wat ervoor zorgt dat je lastiger tijdelijke dingen kunt opslaan.

7 Buikpijn
Buikkrampen, buikpijn en stoelgang problemen zijn vaak fysieke signalen van stress. Stress heeft blijkbaar bij veel mensen de grootste impact op het gebied rond onze buik.

8 Gewicht schommelingen
Hoewel stress wordt gelinkt aan schommelingen van het gewicht, veroorzaakt chronische stress vaak gewichtstijgingen. Het stresshormoon cortisol heeft een significante invloed op je hongergevoel. Volgens WebMD zorgt een hoog cortisol niveau voor hoge insuline levels waardoor je bloedsuiker daalt en je trek krijgt in suiker of vette dingen.

9 Spierpijn
Pijn, kramp, spanningen en stijfheid zijn allemaal symptomen van stress. Zolang het lichaam stress ervaart zullen de pijnlijke schouders of rug blijven, maar zodra de stress minder wordt verminderen ook deze klachten.

De kans is groot dat wanneer jij één of meerdere van bovenstaande klachten ervaart dit stress gerelateerd is. Bezoek bij klachten altijd je huisarts, samen kun je tot een oplossing komen.

Bron: powerofpositivity.com