Geluk

8 Manieren waarop narcisten schaamte gebruiken om jou onder controle te houden

8 manieren waarop narcisten schaamte gebruiken om jou te kleineren

Een grote zwakte van een narcist is dat ze het vreselijk vinden om zich te schamen. Voor hen is er niets ergers dan ze wijzen op zelfs het kleinste foutje. Ironisch genoeg hebben ze er geen enkel probleem mee om dit bij anderen wel te doen. Door schaamte te gebruiken voelen zij zich beter. Hieronder zie je 8 manieren waarop een narcist schaamte gebruikt om de controle over andere te verkrijgen:

1 Het vertrouwen breken
Narcisten vinden het heerlijk om informatie over anderen te verzamelen zodat ze dit later kunnen gebruiken. Ze gebruiken hun charme om iemand te overtuigen om persoonlijke details te vertellen, vooral de details waar mensen zich voor schamen. Wanneer ze deze informatie hebben verzameld gebruiken ze deze informatie om de ander onder controle te houden, zodat de ander constant bang is dat deze informatie naar buiten komt.

2 Fouten of minpunten overdrijven
Niemand is perfect, behalve de narcist. De narcist is er heel goed in om fouten van anderen te identificeren en er zelfs nog beter in om er op een passief agressieve manier commentaar op te leveren. Nadat ze dit hebben gedaan zeggen ze dingen als: “Het was maar een grapje”, “Of jij kunt ook niet tegen een grapje.”

3 De slachtofferrol
Narcisten hebben er een talent voor om anderen uit de tent te lokken en om hun reactie te gebruiken om het slachtoffer te spelen. Het maakt niet uit hoe erg de narcist de ander heeft beledigd, de boze reactie op deze provocatie wordt gezien als beschamend. De ander, die zich slecht voelt over zijn of haar reactie, staat het toe dat de narcist de slachtofferrol op zich neemt en geeft zich dus eigenlijk over aan de narcist.

4 De schuld geven
Als er iets mis gaat, dan verschuift de narcist alle schuld op de ander. De ander, die misschien één ding fout heeft gedaan, staat het uit schaamte toe dat de narcist de hele verantwoordelijkheid op de ander dumpt.

5 Kleinerend praten
De narcist wil gezien als de volwassenen en ziet de ander als kind. Hij zal daarom ook kleinerend en belerend met de ander omgaan. Hij vindt dat de ander onvolwassen gedrag vertoont en zegt dat de ander volwassen moet worden. De narcist is namelijk heel volwassen en veel meer ontwikkelt dan de ander….

6 Verdedigen
De narcist zal de ander persoonlijk aanvallen. De ander zal zo opgaan in het verdedigen van zichzelf dat hij of zij de volgend aanval niet ziet aankomen: “Kijk nou hoe defensief je bent, je moet wel iets verkeerd hebben gedaan anders reageer je niet zo,” zal de narcist zeggen. Dit is schaakmat, want de ander heeft nu niets meer te zeggen en schaamt zich voor zijn of haar defensieve houding.

7 Intelligentie
De narcist zal doen alsof hij veel meer weet dan de ander. Ook al is de ander intelligenter, de narcist zal het met zo veel autoriteit zo draaien dat de andere zich inferieur voelt. Ze zullen moeilijke woorden en hun lichaamshouding (letterlijk op iemand neerkijken) gebruiken om iemand klein te maken.

8 Prestaties vergelijken
Het maakt niet uit wat de ander heeft bereikt, de narcist deed het eerder, beter en efficiënter. Door ‘beter’ te zijn dan de ander, verkleint de narcist de prestatie van de ander in vergelijking met de prestaties van hemzelf. Dit zorgt ervoor dat de ander zich nooit goed genoeg zal voelen.