Geluk

De verbinding tussen je lichaam en geest: Luister jij naar jouw interne aanwijzingen?

https://herhealth.nl/ga-jij-mindful-met-je-lichaam-om-oftewel-luister-je-er-echt-naar/

De belangrijkste aanwijzingen die je maar kunt krijgen zijn die van je lijf. Maar volg jij ze altijd op? De relatie tussen lichaam en geest is een complex en onderling verbonden systeem dat een aanzienlijke invloed heeft op ons algehele welzijn. Wanneer lichaam en geest van elkaar verwijderd raken, kan dit leiden tot het missen van belangrijke interne aanwijzingen. Laten we eens dieper ingaan op deze essentiële verbinding en waarom het cruciaal is om er aandacht aan te besteden.

1. Fysieke sensaties
Ons lichaam communiceert voortdurend met ons door middel van fysieke sensaties. Van een knoop in de maag tot spanning in de schouders, deze signalen dragen waardevolle informatie over ons emotionele en fysieke welzijn. Daarom is het zo belangrijk om deze signalen niet te negeren, maar ze beschouwen als een vorm van communicatie van ons lijf.

-> Je geest is druk met het verleden en de toekomst, maar je lichaam leeft in het heden

2. Stress
Wanneer je lichaam en geest niet in harmonie zijn, kan stress als snel te veel worden. Stress is van invloed op zowel je mentale als fysieke gezondheid en daarom zo belangrijk om hier alert op te zijn. Wees je bewust van het effect van stress op je lijf en zorg dat je dingen als meditatie, bewegen en ademhalingsoefeningen doet om stress beheersbaar te houden.

3. Mindfulness
Mindfulness speelt een cruciale rol in het versterken van de verbinding tussen lichaam en geest. Door bewust aandacht te schenken aan het huidige moment, kun je de subtiele signalen van je lichaam opmerken en begrijpen. Hierdoor ben je veel beter in staat om te reageren op de behoeften van je lijf.

4. Emoties
Onverwerkte emoties manifesteren zich vaak in het lichaam. Bijvoorbeeld, verdriet kan zich uiten als een brok in je keel, terwijl angst zich kan manifesteren als een knoop in je maag. Door bewust de verbinding tussen emoties en fysieke sensaties te erkennen, kun je het proces van emotionele verwerking in gang zetten.

5. Holistische kijk
Een holistische benadering van gezondheid erkent de onderlinge afhankelijkheid van lichaam en geest. Gezonde voeding, voldoende beweging en regelmatige rust dragen niet alleen bij aan fysieke gezondheid, maar hebben ook een directe invloed op onze mentale gesteldheid.

6. Luisteren naar je lichaam
Luister jij naar de signalen die je lichaam je geeft, of wals je dwars over alle signalen heen? Wanneer we overwerkt zijn of te maken hebben met chronische stress, geeft ons lichaam vaak duidelijke signalen van overbelasting. Hoofdpijn, slapeloosheid en vermoeidheid zijn indicatoren die we serieus moeten nemen. Het herstellen van de verbinding tussen lichaam en geest vereist soms dat we de tijd nemen voor zelfzorg en herstel.

Door te luisteren naar wat ons lichaam ons vertelt kunnen we hierop inspelen. Als je luistert naar je lichaam dan zul je hier zowel fysiek als mentaal heel veel baat bij hebben.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?