Relaties

Seks als je al lang samen bent: 7 factoren om eens bij stil te staan

Heeft porno effect op je relatie?

“Seks in een relatie moet spontaan zijn”, nee hoor hoeft helemaal niet, je mag het gewoon inplannen. “Mannen hebben altijd zin”, niet dus, vrouwen zijn echt niet de enige die in een relatie op een gegeven moment minder zin hebben in seks. Er bestaan veel mythes over het hebben van een ‘gezonde relatie’ zeker wanneer het over seks gaat. Maar er zijn een aantal zaken in een langdurige relatie met betrekking tot seks die het waard zijn om eens bij stil te staan.

Mannen kunnen ook een laag libido hebben, ondanks maatschappelijke stereotypes die anders suggereren
Zowel mannen als vrouwen kunnen een laag libido hebben. Stress, vermoeidheid en mentale gezondheidsproblemen kunnen er aan bijdragen dat dat zowel mannen als vrouwen minder zin hebben in seks. Hoewel vaak wordt gezegd dat het vooral vrouwen zijn die minder zin hebben in seks, hoeft dit dus zeker niet zo te zijn. Ook mannen kunnen dit gevoel ervaren.

Seks kan je, ook als je er geen zin in hebt, verrassen en zelfs beter zijn dan verwacht
Mensen die seks hebben met hun partner, ook al zijn ze er niet voor in de stemming genieten dan toch vaak van de seks. Soms is er voorspel nodig om in de stemming te komen en door daar open met je partner over te praten kan wonderen doen voor je relatie. En ook als je seksdrive laag blijft dan kan je nog wel genieten van het feit dat je intiem en dicht bij je partner bent tijdens de seks.

Compromissen sluiten is gezond en gaat een stuk makkelijker als er wederzijds respect is
Seks is een tricky onderwerp want het moet uiteraard altijd met wederzijdse instemming plaatsvinden en dit mag nooit worden genegeerd. Wanneer er wederzijds vertrouwen en respect in een relatie is vinden partners het vaak makkelijk om tegemoet te komen aan de wensen van de partner. Maar compromissen sluiten mag niet betekenen dat iemand het maar doet en daardoor dingen werkelijk tegen zijn of haar zin doet.

-> 5 simpele manieren om je seksleven te verbeteren

Seks kan ook sexy zijn als het niet spontaan is
Stellen die ervoor kiezen om seks als een prioriteit in hun relatie te zien voelen zich vaak meer met elkaar verbonden. Wanneer stellen ervoor kiezen om regelmatig seks te hebben dan versterkt dit hun intieme band en daardoor de relatie. Wanneer je seks plant of besluit om seks te hebben dan doet dit niets af aan de ervaring. Het geeft alleen maar aan dat je als partners samen wilt werken aan je relatie.

Seks is leuker wanneer de score niet wordt bijgehouden
Wanneer de ene partner in een relatie een hogere seksdrive heeft dan de andere kan het zijn dat deze zich afgewezen voelt. Zij gaan hun huidige relatie dan vergelijken met ervaringen die ze in het verleden hebben gehad. Ook al heeft de lage seksdrive van hun partner niets met hen te maken. Dat kan een ongezonde dynamiek creëren waarin partners ‘de score’ gaan bijhouden, probeer dit te voorkomen. Soms heeft iemand gewoon even geen zin, dit hoeft niets te betekenen.

De seksdrive in lange relaties is lang niet altijd laag
Niet in alle lange relaties wordt de behoefte aan seks minder. Er is misschien niet meer zo veel passie en vuurwerk als in het begin maar veel stellen die een lange relatie hebben, hebben regelmatig seks en af ten toe ook zeer gepassioneerde seks. Neem dus niet zomaar klakkeloos aan dat seks in alle relaties op een gegeven moment minder wordt. Want dan stop je te snel met je best doen en het is het waard om je best voor een fijn seksleven te blijven doen.

Monogamie hoeft helemaal niet saai te zijn
Veel langdurige relaties hebben een fijn en opwindend seksleven. Wanneer je ouder wordt betekent dit vaak dat er meer ruimte is voor experimenten binnen de seksuele relatie. Andere behoeften in een relatie, zoals bijvoorbeeld steun of advies, kunnen ook van buiten je partner komen maar seks is vaak exclusief behouden voor jou en je partner. Koester de seks met je partner, probeer er van te genieten want het kan iets heel moois zijn wat je samen deelt.

-> 6 sekstips die je wel kunt proberen