Geluk

8 Tips om je grenzen aan te geven en te behouden

8 tips om je grenzen aan te geven

Grenzen zijn essentieel voor een goede relatie en eigenlijk ook voor een gelukkig leven. Maar waar ligt nou jouw grens? Hoe voel je aan wat jouw grenzen zijn en hoe geef je dan je grenzen aan? Volgens psychologe en coach Dana Gionta is het aangeven van grenzen voor de meeste van ons lastig. Jammer, want weten wat je grenzen zijn maakt het leven stukken makkelijker.

Onderstaand geeft Dana Gionta 8 tips om je grenzen aan te geven en te behouden.

1 Weet wat je wilt en waar je staat
Je kunt je grenzen niet aangeven als je niet weet waar je zelf staat. Dus probeer achter je emotionele en mentale grenzen te komen. Denk na over wat jij wilt tolereren en accepteren en wat je oncomfortabel en gestrest maakt. Deze gevoelens helpen je om je grenzen te vinden.

2 Maak contact met je gevoel
Wanneer jij je ongemakkelijk voelt in een gesprek ga dan voor jezelf na waar dit gevoel vandaan komt. Probeer tot jezelf te komen, niet over je gevoelens heen te walsen en aan te voelen of er een grens wordt overschreden. Probeer te luisteren naar je hart en niet altijd naar je verstand.

3 Wees direct
Bij sommige mensen is het niet nodig om, wanneer jij je grenzen kent, deze duidelijk kenbaar te maken in een gesprek. Vaak zijn dit mensen die dezelfde communicatiestijl, persoonlijkheid en visie hebben als jij. Jullie benaderen dingen hetzelfde. Maar wanneer je iemand tegenkomt met een andere persoonlijkheid of culturele achtergrond kan het zijn dat je duidelijk moet zijn over jouw grenzen. Want wat voor de één een hele normale manier van communiceren is hoeft voor de ander helemaal niet zo te zijn. Je hoeft daarom niet mee te gaan in de stijl van de ander, je mag best aangeven dat iets voor jou niet prettig is.

4 Geef jezelf toestemming
Angst, schuldgevoel en onzekerheid zijn valkuilen als het gaat om grenzen aangeven en aanvoelen. We kunnen bang zijn voor de reactie van de ander als we onze grenzen aangeven of we voelen ons schuldig als we tegen een familielid of goede vriend ingaan. Vaak denken we dat we maar met een situatie moeten dealen, omdat we denken dat het allemaal niet zo veel uit maakt, maar wanneer je constant dingen vergoelijkt ga je dus constant over jouw grens heen. Grenzen zijn een teken van zelfrespect, dus geef jezelf toestemming om grenzen aan te geven.

5 Zelfbewustzijn
Nogmaals, grenzen hebben alles te maken met jouw emoties en het honoreren van jouw gevoel. Als je merkt dat je grenzen weer vervagen kun je jezelf afvragen wat er is veranderd. Wat doe ik nu of wat doet de ander nu, waarom voel ik me nu zo? En vraag jezelf dan af wat je aan de situatie gaat veranderen. Waar heb je wel controle over?

6 Denk eens na over je verleden en het heden
Hoe ben je opgevoed en wat was je rol binnen het gezin? Lette je altijd op of anderen het wel naar hun zin hadden, dan doe je dat nu waarschijnlijk nog. Waardoor je het normaal vindt om je eigen gevoelens te negeren en op de tweede plaatst te zetten.

Maar kijk ook eens naar je omgeving. Werk je in een omgeving waar je collega’s allemaal overwerken? En waar niemand gewoon om half 6 naar huis gaat? Dan voel je als vanzelf de druk om ook altijd langer door te werken en alles te geven. Het kan moeilijk zijn om een van de weinigen te zijn die gezonde grenzen aangeeft. Maar luister naar jouw gevoel en gedraag je daar ook naar. Het is jouw leven.

7 Zorg goed voor jezelf
Geef jezelf toestemming om goed voor jezelf te zorgen. Wanneer je goed voor jezelf zorgt dan gaat het aangeven van grenzen stukken makkelijker. Voor jezelf zorgen betekent ook dat je luistert naar je gevoel en daar iets mee doet. Wanneer we onszelf goed voelen zijn we ook betere partners, moeders, collega’s of vrienden.

8 Wees assertief
Vaak verwachten we dat andere mensen weten wat ons pijn doet. Maar mensen kunnen geen gedachten lezen. Daarom is het belangrijk om mensen duidelijk maar respectvol aan te geven wat jij wilt en verwacht.

Psychcentral