Gezondheid Kinderen

Kinderen die overdag dutjes doen zijn blijer en hebben minder gedragsproblemen

Kinderen die overdag dutjes doen zijn blijer en hebben minder gedragsproblemen

Jonge kinderen doen overdag vaak nog wel een dutje, maar zodra kinderen wat ouder worden stopt deze gewoonte. Zonde wat uit onderzoek blijkt dat ook wat oudere kinderen veel baat hebben bij een dutje overdag. 

Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania en de Universiteit van Californië kwamen erachter dat een dutje in de middag ervoor zorgt dat kinderen zichzelf beter onder controle hebben, zich gelukkiger voelen en hun IQ zelfs verhogen. Kinderen die 3 keer per week of vaker een dutje deden presteerden in groep 8 gemiddeld 7,6% beter. 

De data welke gebruikt is voor dit onderzoek komt van 3.000 kinderen tussen de 10 en 12 jaar. Het onderzoeksteam analyseerde data over hoe vaak en hoe lang kinderen een dutje deden, psychologische data, fysieke data, gedrag en academische informatie.

Uit andere eerdere studies bleek al dat regelmatig een dutje doen cognitieve vaardigheden op dezelfde manier verbetert als een goede nacht slaap. Een dutje overdag is makkelijk in te bouwen in het dagelijks leven van kinderen, het kost niets en het scheelt weer wat tijd dat kinderen achter een computer of achter de tv zitten. Dus moeders (en vaders) plan wat tijd in voor je kroost om overdag te dutten en pak zelf op dat moment ook even heerlijk je rust.