Ontspanning

Combineren kun je leren; zo stel jij jouw capsule wardrobe samen

Combineren kun je leren; zo stel jij jouw capsule wardrobe samen

Een capsule wardrobe, je hebt er vast van gehoord. Dit is een duurzame garderobe met een aantal basis stukken die je goed met elkaar kunt combineren. De items uit een capsule wardrobe zijn meestal iets duurder in aanschaf, maar ze gaan jaren mee! Daarom is het belangrijk, als je iets koopt, om te kiezen voor merken met mooie duurzame kleding die kwalitatieve stoffen gebruikt. Een goed voorbeeld is het merk Geisha. Dit is goed betaalbaar maar een Geisha broek of een Geisha blouse gaat jaren mee en is tijdloos. Wil je ook aan de slag met je capsule wardrobe? Lees dan verder voor wat tips om jouw kledingstukken met elkaar te combineren!

Stap 1: Sorteren
Plan een middag om je te focussen op je capsule wardrobe. Dit is een ideale tijdsbesteding voor een regenachtige zondagmiddag. Haal eerst al je kleding uit je kast en verdeel het vervolgens per seizoen. Vervolgens maak je per seizoen verschillende stapeltjes met shirts, blousen, tops, truien, vesten, rokken en jurken. Sportkleding, ondergoed en badkleding doen niet mee. 

Stap 2: Kiezen
Nu komt het leuke gedeelte, het kiezen van je favoriete items per stapel. Hang deze items op zodat je ze goed kunt zien. Je kunt ze bv aan je kast hangen of je kunt ze uitgevouwen op je bed of de grond leggen. Met deze items met je één outfit. Je ‘mag’ uit elke categorie drie items uitkiezen. 

Stap 3: Combineren
Nu je outfits hebt gemaakt van je favoriete items en 2 kledingstukken per categorie hebt gebruikt kun je met deze kledingstukken gaan combineren. Maak foto’s van leuke setjes die je hebt samengesteld. Want anders ben je over 2 weken al weer vergeten waar dat grijze rokje nou zo leuk bij stond.. Als je het lastig vindt om combinaties te maken dan kun jij je laten inspireren op Pinterest. Gewoon lekker scrollen of je gebruikt de zoekfunctie en zoek gericht op bv rode blouse en uiteindelijk kom je vast outfits tegen die je kunt gebruiken. 

Stap 4: Opruimen
Het is de bedoeling om op ongeveer 35 items per seizoen uit te komen. Houd in je achterhoofd dat je capsule wardrobe ongeveer 5 jaar mee moet gaan en dat deze niet te trendgevoelig moet zijn. Het idee is dat je er met een minimale garderobe toch leuk uitziet. Items die het niet hebben gehaald tot jouw selectie kun je direct wegbrengen naar de kledingbak, maar als je dit lastig vindt kun je deze ook een jaar bewaren. Als je deze kleding na een jaar nog steeds niet hebt gedragen of gemist dan kun je ze alsnog met een gerust hart aan een goed doel geven.

Begint het bij jou ook te kriebelen om je kledingkast uit te mesten? Gewoon doen! Het geeft een opgeruimd gevoel en het scheelt je een hoop geld als je niet meer mee doet met de fast fashion en steeds maar weer koopt bij de grote ketens. Beter voor jou en beter voor het milieu!