Geluk

Wat is een geboortehoroscoop?

Wat is een geboortehoroscoop?

Als je regelmatig je horoscoop leest dan weet je dat de horoscoop voor ieder afzonderlijk sterrenbeeld wordt geschreven. Er zijn 12 sterrenbeelden en afhankelijk van je geboortedatum heb je een bepaald sterrenbeeld. Samen met jouw heeft 1 op 12 mensen hetzelfde sterrenbeeld, dit komt neer op ongeveer 8%. Je kunt je voorstellen dat je horoscoop niet echt nauwkeurig is, gezien deze dan voor 8% van de bevolking van toepassing zou zijn.

De horoscopen die je achterin de bladen vindt worden ook wel popastrologie genoemd. Ze zijn wel gebaseerd op de stand van de zon maar er wordt geen rekening gehouden met de andere planeten. Wil je een nauwkeurige en persoonlijke horoscoop dan is de stand van de overige planeten wel nodig.

Op het moment dat je geboren werd hadden de zon, de maan en de planeten een unieke positie ten opzichte van de aarde. En eigenlijk ten opzichte van de plaats op de aarde waar je geboren bent. Iemand die tegelijk met jou in Brazilië werd geboren heeft een heel andere positie tegenover het heelal dan iemand die in Amsterdam werd geboren.

Een goede astroloog kan aan de hand van je geboortedatum, tijdstip van geboorte en je geboorteplaats uitrekenen hoe je positie ten opzichte van het heelal was toen je geboren werd. Deze astrologische foto van je geboortemoment wordt de geboortehoroscoop genoemd. Je kan het zien als een soort blauwdruk die de rode draad door je leven zal bepalen.

Astrologie is een empirische wetenschap die al duizenden jaren wordt beoefend. De Oude Grieken documenteerde al overeenkomsten tussen planeetstanden en gebeurtenissen hier op aarde. Al deze kennis is door de loop van de eeuwen heen steeds verder verfijnd. Aan de hand van de waarnemingen door de eeuwen heen is een goede astroloog in staat om jou geboortehoroscoop te bepalen, specifiek voor jou geboortemoment en plaats.

De zon, de maan en de planeten
De zon, de maan en de planeten staan symbool voor bepaalde zaken. Deze zullen we hieronder toelichten.
De zon

De zon neemt in de astrologie de voornaamste en belangrijkste rol in, de zon symboliseert dan ook iets wat belangrijk is: je zijn. Je kan ‘je zijn’ ook zien als je ego of je diepste wezen. 

De maan

Ook de maan is belangrijk. De maan symboliseert je gevoel, je emoties. Dit staat echter altijd in verband met de overige planeten. 

Jupiter en Saturnus

Jupiter en Saturnus kan je zien als yin en yang; ze symboliseren tegenover gestelde principes maar ze vullen elkaar wel aan. Ze zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waar Saturnus belemmeringen symboliseert staat Jupiter juist voor uitbreiden. Samen staan deze twee planeten voor de elementen die ons maatschappelijke leven symboliseren. Ze hebben invloed op onze normen en waarden en hoe onze sociale kring eruit ziet.

Venus, Mars en Mercurius

Venus, Mars en Mercurius geven ons de broodnodige inzichten in onze persoonlijkheid. Deze planeten, die snel om de zon heen draaien, kunnen bijzonder behulpzaam zijn op het gebied van onze persoonlijkheid en ons zelfkennis geven op dit gebied.

Zoals bij vele wel bekend is Venus de planeet van de liefde. Venus symboliseert ons liefdesleven; hoe uiten we genegenheid, wat zijn onze behoeften op relatiegebied en waarom gedragen we ons binnen een relaties zoals we ons gedragen.

Mars symboliseert je seksuele energie en andere zaken die te maken hebben met energie zoals sportieve prestaties, daadkracht en agressiviteit.

Mercurius symboliseert ons verstand en is van invloed op hoe we denken, praten en in de omgang zijn met anderen.

Neptunus, Uranus en Pluto

Neptunus, Uranus en Pluto zijn planeten die juist extreem langzaam om de zon heen draaien. Ze worden ook wel de generatieplaneten genoemd omdat ze er meer dan een generatie over doen om de zon rond te gaan. Volgens astrologen kunnen door de omloopsnelheden van deze planeten generatiekloven verklaard worden.

Ieder van deze planeten symboliseert weer wat anders. Het is Uranus die ons inzicht geeft in onze intuïtie en inzicht. Pluto voor onze meer duistere kant, de kant die ook betrokken is bij situaties zoals een wederopstanding na een tegenslag in het leven.

Neptunus symboliseert onze illusies maar ook onze dromen.

De 4 elementen

Om een verfijning in je horoscoop te kunnen maken zijn de 4 elementen van belang. De 4 elementen zijn vuur, water, lucht en aarde. Ieder element staat voor iets symbool. Het element vuur staat voor onze intuïtie. Het element water staat voor ons gevoel. Het element lucht voor ons verstand en het element aarde staat voor al het tastbare.

Aan ieder van de 4 elementen zijn 3 sterrenbeeld tekens gekoppeld. Zo zijn er 3 tekens aan het element water gekoppeld, deze zijn Vissen, Schorpioen en Kreeft. Had je op het moment van je geboorte bijvoorbeeld veel planeten in de watertekens staan dan is dit bepalend voor je geboortehoroscoop. Je zal dan een gevoelig persoon zijn omdat water ons gevoel symboliseert. Een astroloog weet voor ieder element welke tekens eraan gekoppeld zijn en welke planeten op je geboortetijdstip in dit teken stonden. Aan de hand van deze informatie wordt je persoonlijke geboortehoroscoop opgesteld.