Geluk

Hoe voorkom je de ‘altijd druk’ valkuil?

Altijd druk?

“Ik heb het zo druk!” Is een antwoord wat veel mensen geven als hen wordt gevraagd hoe het met ze gaat. En natuurlijk zijn we druk. Want naast dat we onze familie, vrienden en werk hebben, hebben we ook de hele wereld onder onze vingertoppen.

En deze drukte kan behoorlijk overweldigend zijn. Maar het kan stiekem ook wel comfortabel zijn. Hier zijn een aantal redenen voor. Druk zijn geeft ons het gevoel dat we nodig zijn. Daarnaast is het ook een hele goede manier om niet te hoeven nadenken over de zwaardere issues van het leven. En dat is vaak het moment dat we vast komen te zitten. Dat we het leven nemen zoals het komt in plaats van dat we zelf sturing geven aan de manier waarop we onze dagen doorbrengen.

Ik heb het druk, dus ik besta.

Een verhaaltje: Anne was aan het wachten voor de toiletten in hippe bar in Amsterdam. Een andere vrouw stond achter haar en begon een praatje over haar gebrek aan vrije tijd. Zo veel verplichtingen in de weekenden, zei ze, ze bleef van de ene naar de plek rennen. “Is het niet vreselijk?” vroeg ze.

Anne knikte omdat de vrouw dit van haar verlangde, maar eigenlijk meende ze dit niet. Natuurlijk ging zij ook wel eens uit en deed ze dingen met vrienden of familie, maar ze was niet altijd aan het rennen en vliegen in haar weekenden. Nu begon ze zich af te vragen of er iets mis met haar was. Kwam ze te kort omdat haar privé leven niet zo veel van haar vroeg?

Het tegenovergestelde is waar.

De drukke vrouw uit de bar was haar hart niet aan het luchten, ze was aan het opscheppen. Haar drukke agenda geeft haar onbewust het gevoel dat ze geliefd is en dat ze belangrijk is. Ze vind het misschien niet leuk wat ze doet, maar ze vind het gevoel om belangrijk gevonden te worden wel heel fijn. Daarom is het moeilijk om haar tempo te doorbreken.

Dat is jammer, want de dingen waar onze tijd aan opgaan zijn niet altijd de dingen die belangrijk voor ons zijn. De beloning van druk zijn komt van buiten – iemand anders heeft jou nodig. Maar de beloning van het nemen van rust of een pauze komt vanuit onszelf. En een beloning die uit jezelf komt is veel belangrijker, want dan ben je eerlijk naar jezelf. En eerlijk naar jezelf zijn is waar geluk begint.

Om eens stil te staan bij het belang van rust en tijd nemen kun jij jezelf vragen stellen om je te laten inzien dat ook jij tijd nodig hebt om op te kunnen laden:

 • Op wat voor manier zou je leven beter worden als je meer vrije tijd zou hebben?
 • Wat zou je doen als je niet zo druk zou zijn?
 • Welke simpele verandering zou ervoor zorgen dat je het minder druk zou hebben?
 • Ben je er trots op om mensen te vertellen wat je allemaal doet?
 • Heb je het gevoel dat je een verschil maakt?
 • Voelt vandaag anders aan dan gister?
 • Wil je ergens settelen of zijn er nog dingen of plekken die je wilt ontdekken?
 • Neem je dagelijks de tijd om te genieten van de mooie dingen van het leven? Wat was het laatste?
 • Zeg je vaker ‘nee’ dan ‘ja’ omdat je dingen wilt veranderen?
 • Waar ben je nu in vergelijking met waar je wilt zijn in je leven?
 • Hoe zou je leven veranderen als je zou kiezen voor het najagen van je dromen in plaats van dat je ervoor kiest om geld te verdienen?

unstuck.com