Geluk

De 5 vragen die jouw doel in het leven kunnen blootleggen

5 vragen om bij je doel te komen

Hoe vind je nou je passie, hetgeen je wilt doen in het leven? Eigenlijk is het simpel; volg je plezier.. Wat betekent dat? Wanneer jij je plezier volgt dan vind je iets wat je gelukkig en levendig doet voelen. Je hoeft niet het einde van je reis te weten, je hoeft alleen je volgende stap maar te weten. Doe het stap voor stap en je volgende stap zal vanzelf duidelijk worden als de tijd rijp is.

De meeste van ons zitten vast in ons huidige leven omdat we bang zijn voor het onbekende, voor de onzekerheid. Maar als je echt een leven wilt leiden waar je gelukkig van wordt dan is goed om een stap terug te doen. Begin bij het begin en wellicht leer je iets nieuws over jezelf. Hieronder vind je 5 vragen die je kunnen helpen bij het vinden van jouw doel:

1 Wat geeft jou het gevoel dat je leeft en een gevoel van voldoening?
Wat vind jij heerlijk om te doen? Wat geeft je zelfvertrouwen? Wat geeft je het gevoel dat je echt leeft?
Stel jezelf deze vragen en visualiseer de antwoorden. Zie jij jezelf schilderen in een atelier? Ben je buiten in de natuur met je geliefden? Of lig je opgekruld op de bank met je favoriete boek? Deze gevoelens van vreugde geven jouw een glimp van je ideale leven. Stel jezelf daarnaast vragen als: Wat kan ik goed? Wat vind ik echt leuk om te doen?

2 Welke mate van ‘vervelend’ kun je tolereren? En wat niet?
Niets is altijd pure vreugde in het leven. Geen enkele baan, geen enkele relatie, geen enkele familie en geen enkele vriendschap. Soms moet je gewoon je schouders eronder zetten en ervoor gaan. Je zult worstelen. Maar de vraag is: welke worsteling kun je tolereren?

Wat jouw plezier route ook is, er zal een overgangsfase zijn. Een fase van waar je nu bent tot je bent wat je graag zou willen doen. En zelfs als je al een flink eind op weg bent zullen er worsteling zijn, dat is het leven. Het leven is soms niet leuk. Maar het is goed om te bepalen wat je er wel en niet voor over hebt. Want als je heel graag een grote advocaat wilt worden, maar je wilt niet 80 uur per week werken dan kun je deze droom beter laten gaan. Of als je graag zangeres wilt worden, maar wanneer je echt niet op een podium durft te gaan staan dan kun je deze droom beter laten gaan. Dus hoeveel ‘vervelende dingen’ kun je tolereren en tot hoever ga je om je droom waar te maken? Want uiteindelijk is de mate in hoeverre je worstelingen en tegenslagen aankunt of wilt ervaren vaak bepalend of je slaagt in het creëren van het leven wat je wilt.

3 Wanneer kon jij je als kind verliezen in iets wat je deed?
Schreef je als kind verhalen of gedichten? Was je als kind altijd buiten? Kon je uren kleuren of knutselen? Ga terug naar je kindertijd en denk je in waar jij je als kind in kon verliezen en vind je weg terug naar dat gevoel.

4 Waar merk je dat je aan denkt als je geen zorgen hebt
We piekeren veel, over dingen die we kunnen controleren en over dingen waar we totaal geen invloed op hebben. Angst werkt verlammend. Het houdt ons tegen om verder te gaan met vreugde. Maar soms heeft je geest even rust en dan gaat het fantaseren. Waar fantaseer jij over? Droom jij ervan om de wereld rond te reizen? Of droom je van een eigen kookboek? Deze fantasieën komen uit je hart, geloof in deze fantasieën.

5 Wat is je grootste angst
En dan niet de angst voor spinnen of spreken voor grote groepen. Maar de angst die in je zit. Die naar buiten komt bij elke beslissing die je neemt. De meeste van ons zijn bang voor het onbekende. Zoek uit wat jouw grootste angst is en ga hiermee aan de slag. Want laat angst niet in de weg staan in een weg naar plezier!

Bron Mindbodygreen.com Foto happilygrey.com