Geluk

4 waardevolle tips om zware periodes in je leven te ‘overleven’

4 waardevolle tips om zware periodes in je leven te overleven

In het leven komen we in situaties terecht waar we niet in willen zitten, maar waar we toch niet onderuit kunnen komen. Soms is het leven best heftig en zwaar en we moeten allemaal zelf uitvinden hoe we deze periodes door moeten komen. Maar er zijn wel dingen die je beter wel of niet kunt doen als het leven zwaar is:

1 Word geen kluizenaar
Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat sociale relaties je het allerbeste opbeuren als je het zwaar hebt. Als jij je slecht voelt of als je door een moeilijke tijd gaat dan is het belangrijk om te steunen op je vrienden en familie. Trek je niet terug en zoek juist contact met de mensen die je vertrouwt, het helpt je niet alleen om deze tijd te overleven: het helpt je ook om deze tijd minder zwaar te maken. Als je je stress naar beneden wilt brengen en je iets minder angstig wilt voelen dan is het goed om deze periode niet alleen door te gaan. 

2 Niet nu, maar later is ook goed
Nadat je iemand bent verloren of als er iets anders heftigs in je leven is gebeurd ontdek je vanzelf de kracht om op een dag door te gaan. Je raapt jezelf op en je merkt dat je weer geniet van de sterren, de maan, de blauwe lucht of de zon. Maar dit is misschien niet vandaag of morgen.
Nu huil je misschien vooral.
Nu slaap je misschien vooral.
Nu ben je misschien niet hongerig genoeg om te eten.
Nu weet je even niet wat je met je pijn en verdriet aan moet en dat is prima. Er komt altijd een morgen, een volgende week of een volgende maand. 

3 Wees lief voor jezelf
Het is raar om mee te maken dat wanneer jij een groot verdriet te verwerken hebt de wereld gewoon door blijft gaan, het leven gaat verder. Maar het is niet erg om bang te zijn, om er doorheen te zitten; het belangrijkste is dat jij respect hebt voor jezelf. Vind de wijsheid en kracht om lief voor jezelf te zijn zonder dat jij je druk maakt over wat anderen ervan vinden. 

4 Laat het los
Doe wat je moet doen om voldoende rust te krijgen. Doe een dutje wanneer het kan, doe wat voor jou goed voelt. Iedereen reageert anders op stress en er is geen oplossing die voor ons allemaal werkt. Focus je op wat jou tot rust brengt en experimenteer met wat wel en niet werkt. Laat de meningen van anderen los, laat het los hoe jij je zou ‘moeten’ gedragen. Vergeet wat je zou moeten doen of zeggen en doe wat voor jou goed voelt.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?