Geluk

Stilte, waarom het zo belangrijk voor ons is

8 manieren om liever voor jezelf te zijn in het dagelijks leven

Stilte een luxe? Jazeker, wanneer was het voor het laatst echt stil bij jou? Had je geen mobieltje op minder dan een meter afstand van je? Je kunt geen echte stilte ervaren als je telefoon een verlenging van je hand is geworden. De digitale revolutie – en vooral de smartphone – veroorzaakt stress en dat kan mensen af en toe het gevoel geven dat ze doordraaien.

Daarom gaan mensen bewust opzoek naar stilte en zijn ze zelfs bereid om daar geld voor neer te tellen. Mensen zijn opzoek naar rust en willen weg uit hun omgeving waar zoveel prikkels zijn, daarom zijn stilte retreats en stille spa’s zo populair. Want we kennen ondertussen bijna allemaal wel iemand die voor een tijdje naar Thailand of Bali is gegaan en daar een stilte retraite heeft gedaan. Dat we bereid zijn om te betalen voor stilte is wel een signaal.

Stilte is niet alleen het gebrek aan geluid – het kan leiden tot een positief domino effect als het gaat om je mentale gezondheid. Het vermindert stress en verhoogt je geluksgevoel. Ons cortinsol daalt, net als onze hartslag en bloeddruk, terwijl je cortisol juist bij elk nieuwsbericht piekt als je op je telefoon of computerscherm kijkt.

Nu kunnen we helaas niet allemaal naar Bali of Thailand vliegen voor een week of maand stilte, maar gelukkig kunnen we deze luxe wel zelf in ons leven creëren. Met kleine stapjes kun jij je brein al heel veel stilte en rust gunnen. Doe na het avondeten niet klakkeloos de tv of je smartphone aan. Laat de apparaten uit en lees een boek (wedden dat je daarna ook veel makkelijker in slaap valt?).

Ga naar het strand of het bos en maak een lange wandeling, stop ergens op een rustig plekje en neem de tijd voor een meditatie sessie. Geniet van de natuurelementen en laat de natuur je de rust en stilte geven die je nodig hebt.

We draven allemaal zo door, dat stilte ondertussen een luxe is geworden. Probeer af en toe bewust stil te staan en te genieten van de stilte, je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?