Relaties

Knuffelen is gezond! 6 overtuigende redenen om meer te knuffelen

Knuffelen

Mannen, vrouwen, kinderen zelfs dieren houden van knuffelen. Het is niet zo gek dat we zo van knuffelen houden: “Aanraken en knuffelen verbetert ons humeur en het geeft ons een veilig en beschermd gevoel”, aldus relatie expert Elyse Goldstein. En maak je geen zorgen als je single bent; knuffelen met je huisdier, kind, vrienden of ouders heeft hetzelfde effect.

Onderstaand een lijst van wetenschappelijk aangetoonde redenen waarom knuffelen goed voor ons is:

1 Het is goed voor je immuunsysteem
Wanneer je gestrest bent, ben je vatbaarder voor een verkoudheid of de griep. Volgens onderzoek, gepubliceerd in Pscychological Science beschermt sociale steun, inclusief vaak knuffelen, gestreste mensen tegen een verkoudheid of de griep. En als je ondanks dat toch ziek wordt dan schijnen de symptomen minder heftig te zijn. Als je geen partner, huisdier, vrienden etc hebt om mee te knuffelen dan kun je ook een massage boeken. Want naast dat een massage je spieren losmaakt is een massage van 45 minuten ook goed voor je immuunsysteem.

2 Het kalmeert
Voel jij je kwetsbaar of bang? Houd dan iemands hand vast. Toen getrouwde vrouwen tijdens een onderzoek te horen kregen dat ze een milde schok zouden voelen, werden ze uiteraard nerveus en angstig. Maar hun angsten werden stukken minder op het moment dat hun hand werd vastgehouden door een man en hun angst werd al helemaal minder wanneer hun hand werd vastgehouden door hun echtgenoot.

3 Het kan je relatie redden
Naast elkaar liefkozen is regelmatig knuffelen ook essentieel voor de tevredenheid van een lange relatie, aldus een internationale studie die relatiegeluk en seksuele tevredenheid bij stellen onderzocht. En verbazend genoeg hoef je nog niet eens bij bewustzijn te zijn wil dit werken. Wanneer je als koppel elkaar aanraakt en dicht bij elkaar ligt tijdens je slaap schijn je tevredener met je relatie te zijn dan de stellen die elkaar niet fysiek aanraken wanneer ze slapen.

4 Het is goed voor je seksleven
We weten ondertussen wel dat seks goed voor ons kan zijn. Maar wanneer je knuffelen en seks combineert dan worden dingen nog beter. Uit onderzoek blijkt dat mensen die knuffelen, kussen en tegen elkaar aan liggen na de seks over het algemeen tevredener zijn over hun seksleven dan stellen die dit niet doen.

5 Het verlaagt de bloeddruk
Regelmatig knuffelen met je geliefde wordt geassocieerd met hogere aanmaak van oxytocine, lagere bloeddruk en een lagere hartslag. Bijna 1 op de 5 jong volwassenen heeft een hoge bloeddruk, dus knuffelen maar!

6 Het verlaagt cortisol levels
Toen onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin jonge meisjes vroegen om ongepland een presentatie te geven aan een groep vreemden en daarbij moeilijke wiskundige problemen op te lossen, vloog hun cortisol level omhoog. Vervolgens kregen de meisjes een knuffel van hun moeder, spraken met hun moeder over de telefoon of ze keken een emotioneel neutrale video.

De meisjes die een knuffel van hun moeder hadden ontvangen hadden een uur na de presentatie stukken lagere cortisol levels dan de meisjes die hun moeder alleen telefonisch hadden gesproken of die de video hadden bekeken.

Dus geef je geliefde, kinderen, huisdier of vrienden vandaag eens een dikke knuffel! Want het voelt niet alleen goed het is blijkbaar ook nog eens gezond!