Relaties

Is jouw relatie gebaseerd op echte liefde of op ego?

Is jouw relatie gebaseerd op echte liefde of op ego?

Hij heeft je misschien nodig, wil je of verlangt naar je, maar houd hij van je en heeft hij waardering voor je? Er is een groot verschil tussen gewild zijn en worden gewaardeerd. Verwar verlangen niet met liefde waardoor de basis van je relatie of huwelijk zwak is. Want je bent zo veel meer waard dan dat.

Iemand wil je misschien voor je sociale of professionele status. Voor de lol, het perfecte plaatje, het entertainment, het plezier, comfort of omdat het makkelijk is. Maar dit is geen echte liefde, dit zijn de behoeftes van het ego. In zo’n soort relatie zijn mensen vooral verliefd met het idee van de ander. Ze zijn verliefd op de photo-shopped versie van elkaar. Daarom breken deze relaties onder druk.

Aantrekkelijkheid vervaagt, succes is onvoorspelbaar en ouder worden is onontkoombaar. Maar omdat op ego gebaseerde relaties zijn gebaseerd op oppervlakkige en tijdelijke kwaliteiten staan ze onder druk omdat het perfecte plaatje behouden moet blijven. 

Je wordt uiteindelijk gereduceerd tot ‘iets’ in plaats van een persoon. Iets is vervangbaar en kun je wegdoen. Als het niet meer de voldoening brengt dan doe je een upgrade en koop je een nieuwe. Als jij een ‘iets’ bent in een relatie in plaats van een persoon dan ben je altijd bezig met jezelf verkopen, met je best doen, met doen alsof je iemand bent die je niet bent omdat je niet meer gelooft in jezelf. Je kent misschien je echte zelf niet eens meer. Je doet vooral je best om te blijven in de ze neppe en voor de buitenwereld perfecte relatie. 

Als jij je partner hebt gewonnen omdat je ‘beter’ was (knapper, rijker, grappiger, slimmer) dan zul jij je de rest van je relatie onzeker voelen. Je partner zal zichzelf aan de andere kant altijd afvragen of het gras groener aan de kant is en of ze het toch niet ‘beter’ hadden kunnen doen. 

Maar als je relatie is gebaseerd op liefde dan is het echt omdat het zo intens is. Het is gebaseerd op gezonde grenzen, mede omdat jullie beiden weten wat jullie waard zijn en niets geven om externe validatie. Jullie respecteren jezelf en delen een gedeelde admiratie voor elkaar wat zorgt voor een basis van vertrouwen. Zonder respect is er geen vertrouwen. Zonder vertrouwen is er geen liefde. Zonder liefde zal je relatie je altijd leeg zijn, geen voldoening geven en je meer laten willen.

Een relatie is gebaseerd op liefde overschrijd de limieten van het ego. Ze gaan over groei. Ze gaan over compassie en passie, maar ook over soms lastige liefde en totale eerlijkheid. Ze staan je niet alleen toe om te zijn wie je echt bent, maar ze helpen je ook om te groeien. Om groter, mooier en beter te worden dan je bent. In een relatie die is gebaseerd op het ego zul jij je nooit goed genoeg voelen en daarom van elkaar blijven nemen. In een relatie die gebaseerd is op echte liefde ben je al genoeg en blijf je elkaar meer geven. Je weet dat je de potentie hebt om zo veel meer te zijn dan alleen ‘genoeg’.

Is het echte liefde? Vraag je dan af of je nog steeds van deze persoon houdt als het uiterlijk vervaagd. Als het succes stopt. Als de financiën opdrogen of als ze niet meer zo hoog aan de sociale ladder staan. Waar houd je van? Waar houd je echt van in de ander?

Is de ander integer, emotioneel en metaal sterk, gepassioneerd en positief? Weet de ander hoe hij of zij de pijn om kan zetten naar kracht? Of vlucht je partner van zijn of haar gevoelens en wordt de schuld bij iemand anders neergelegd. Wil de ander groeien als persoon? Heeft hij of zij compassie en empathie? Is hij of zij open-minded en niet veroordelend naar anderen? Kent hij of zij zijn zwakheid, kwetsbaarheid en onzekerheid? Wat is zijn of haar donkere kant? Helpt hij of zij je om jouw volledige potentieel te benutten? Geeft hij of zij meer dan hij of zij neemt?

Als het antwoord op bovenstaande vragen ja is dan wil ik je vertellen hoeveel geluk je hebt. Als je antwoord nee is, ga dan. Ga voordat je leven voorbij is. Kom erachter wat jouw waarden zijn en je zal in staat zijn om te herkennen of iets de moeite waard is. 

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Thought catalog