Gezondheid

Wat dekt een ziektekostenverzekering allemaal?

Wat dekt een ziektekostenverzekering allemaal?

Iedereen heeft er als het goed is eentje: een ziektekostenverzekering. Maar welke medische kosten zijn hiermee precies gedekt? Voor welke draai je zelf alsnog op? Het antwoord hierop valt niet zo gemakkelijk te geven. Wat er wordt gedekt en wat niet kan namelijk per verzekering sterk verschillen.

De basisverzekering: voor iedereen gelijk

In Nederland heeft iedereen verplicht een basisverzekering. Hiermee worden de meeste medische kosten, kosten waar bijna iedereen wel eens mee te maken krijgt, gedekt. De overheid bepaalt wat in de basisverzekering is opgenomen qua dekking. Hierbij kun je denken aan: 

  • een bezoek aan de huisarts, 
  • tandartszorg voor kinderen tot 18 jaar, 
  • een bezoek aan een medisch specialist, 
  • verblijf in een ziekenhuis 
  • en bijvoorbeeld bloedonderzoek. 

Ook een deel van de geestelijke gezondheidszorg is opgenomen in het basispakket, net als een aantal fysiotherapiebehandelingen en begeleiding bij zwangerschap en geboorte.

Met dit basispakket is iedereen ervan verzekerd de nodige zorg te ontvangen. Iedereen heeft recht op goede medische zorg, en de kosten hiervan dragen we als samenleving gezamenlijk. Met alleen een basispakket kom je een heel eind, maar de meeste mensen kiezen ervoor om zich daarnaast ook nog aanvullend te laten verzekeren.

Aanvullende verzekeringen: kies wat je nodig hebt

Waar de overheid bepaalt wat er allemaal in het basispakket zit, is het de verzekeraar die de pakketten voor de aanvullende verzekeringen samenstelt. Daardoor kunnen deze per verzekeraar sterk verschillen. Het loont dus de moeite het aanbod goed te vergelijken.

Wat vrijwel altijd handig is, is een tandartsverzekering afsluiten. Waar deze zorg voor kinderen in het basispakket zit, is dat bij volwassenen niet het geval. Daarom valt het zeer aan te bevelen te kiezen voor een aanvullende tandartsverzekering, om hoge kosten bij behandeling te voorkomen.

Welke aanvullende verzekeringen je verder kiest, is helemaal aan jou. Voor veel mensen is bijvoorbeeld het aantal fysiotherapiebehandelingen dat een aanvullend pakket dekt een belangrijke factor. Het basispakket is hierin vrij beperkt, vaak moeten zeker de eerste behandelingen zelf betaald worden. Doordat de kosten hiervoor aardig op kunnen lopen, is een aanvullend pakket met extra fysiotherapie voor veel mensen een goede keuze. Zeker wanneer zij hier regelmatig gebruik van maken. Ook andere kosten voor bijvoorbeeld oefentherapie, maar ook orthodontie voor kinderen zijn populair om op te nemen in een aanvullende verzekering. 

Let bij het vergelijken van de verschillende pakketten altijd goed op; wat heb je precies nodig, en welke aanvullingen kun je prima achterwege laten? Door hier een goede keuze in te maken eindig je met een zorgverzekering die precies dekt wat jij nodig hebt, zonder te veel extra te betalen voor kostenposten die je toch nooit gaat maken.