Bewegen Geluk

5 manieren om mentaal sterker te worden door fysiek actief te zijn

5 manieren om mentaal sterker te worden

De oude Grieken herkenden de connectie tussen lichaam en geest al. Het heeft lang geduurd voordat het westen deze theorie ook overnam, maar de wetenschap bewijst gelukkig steeds weer dat er een sterke connectie is tussen onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Wanneer jij je down voelt zonder dat je weet waarom of wanneer jij je ergens zorgen over maakt dan kan ‘positief denken’ je waarschijnlijk niet echt helpen. Soms kun jij je geest het beste helpen door iets met je lichaam te doen. Wanneer jij je mentaal niet zo sterk voelt omdat jij je bijvoorbeeld down voelt, je zonder reden zenuwachtig bent of omdat je niet kunt stoppen met piekeren dan kun jij je lichaam gebruiken om je geest te kalmeren.

1 Wandel om depressie tegen te gaan
Verschillende studies tonen aan dat fysieke activiteit effectief kan zijn bij de behandeling van mentale gezondheidsproblemen en je hoeft echt geen intense cardio workouts te doen om baat te hebben van de voordelen. Onderzoek toont aan dat 200 minuten wandelen per week (dat is minder dan een half uur per dag) de symptomen van depressie significant vermindert en dat het de kwaliteit van leven verbetert. Het is zelfs zo dat sommige studies aantonen dat wandelen net zo effectief kan zijn als antidepressiva.

Maar je hebt niet alleen baat bij wandelen als je depressief bent. Wanneer je regelmatig een wandeling maakt geef jij je emotionele gezondheid ook een flinke oppepper wanneer je geen last hebt van depressie.

2 Glimlach om fysieke pijn tegen te gaan
Onderzoekers hebben ontdekt dat wanneer je pijn hebt, lachen je kan helpen om de pijn minder heftig te voelen. Fronsen daarentegen kan de pijn juist verergeren. Lachen kan je hartslag verlagen tijdens een stressvolle activiteit, zelfs wanneer jij je niet blij voelt. Dus de volgende keer dat je door een pijnlijke procedure heen moet is het goed om te denken aan een leuke herinnering of een grappige mop en misschien voel je dan minder pijn.

3 Adem diep in en uit om zo je concentratie te verbeteren
Wanneer je een paar minuten diep in en uitademt kun jij je concentratie flink verbeteren en wanneer je jouw ademhaling ook telt is het extra goed voor je als je een multitasker bent. Onderzoeken tonen aan dat mensen die multitasken meer moeite hebben met het doen van testen en andere taken die concentratie nodig hebben. Wanneer je een paar keer diep in en uitademt kun jij je concentratie direct verbeteren, wat jouw prestaties kan verbeteren.

4 Doe yoga om stress en symptomen van PTSS te verminderen
Sporten is sowieso goed voor de geest, maar een studie in de Journal of Physical Activity and health wijst uit dat 20 minuten yoga je brein meer stimuleert dan 20 minuten wandelen of rennen. Daarnaast heeft onderzoek ook uitgewezen dat het migraine aanvallen kan helpen verlichten en ander onderzoek toont aan dat yoga goed is voor mensen met een post traumatische stress stoornis (PTSS).

5 Krachttraining om angsten en zenuwen te verslaan
Ongeveer 15% van de bevolking heeft regelmatig last van angsten wat zich uit doormiddel van bijvoorbeeld nervositeit en piekeren. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot slapeloosheid en fysieke pijn. Studies tonen aan dat krachttraining goed werkt tegen deze angsten. En je hoeft geen zware intensieve krachttrainingen te doen om verschil te merken. Onderzoeken tonen aan dat gemiddelde krachttraining beter werkt tegen de symptomen dan intensieve krachttraining.

Mentaal sterker worden gaat niet alleen over het veranderen van je mindset. Soms kunnen een paar simpele veranderingen in je bewegingspatroon veel impact hebben op je mentale gezondheid.

Kun je wat hulp gebruiken bij je burn-out, hooggevoeligheid of heb je een andere hulpvraag? Plan dan een afspraak in met één van onze coaches. Kijk voor meer info op herhealth.nl/herhealth-e-coaching

Print

www.psychologytoday.com