Gezondheid

Wat zijn compressiekousen en waarom zou ook jij ze dragen?

Compressiekousen of sokken zijn hot! Hardlopers dragen ze om de bloedcirculatie in de benen te stimuleren en omdat compressiekousen zorgen voor een maximale zuurstofcapaciteit van de spieren. Door de druk op de juiste punten in je benen (bij de enkels en van daaruit wordt de uitgeoefende druk geleidelijk minder tot aan het bovenbeen) wordt een optimale bloedcirculatie gecreëerd waardoor vermoeide benen en spierpijn worden voorkomen waardoor je optimaal kunt presteren.

Maar compressiekousen zijn niet alleen handig tijdens het hardlopen. Want houd je van wandelen? Ook dan komen compressiekousen goed van pas! Compressiekousen zijn perfect voor tijdens lange wandelingen. Ze zorgen ervoor dat je enkels en benen niet opzwellen en dat je minder last hebt van vermoeide benen. Daarnaast zorgen compressiekousen ervoor dat je spieren sneller herstellen. Wat betekent dat je de volgende dag een stuk minder spierpijn hebt! 

De preventieve werking van compressiekousen is aangetoond in diverse wetenschappelijke onderzoeken. Zo heeft 93% van de hardlopers met traditionele hardloopsokken last van spierpijn na een run van 10 kilometer, terwijl dit slechts 14% was na het rennen van 10 kilometer met compressiekousen. 

Ook wanneer je op je werk veel moet zitten of staan, tijdens je zwangerschap of tijdens een lange autorit of vliegreis zijn compressiekousen een uitkomst. Zoals gezegd oefenen de kousen bij de enkel meer druk uit dan bij de kuit, waardoor compressiekousen je klachten verminderen en je helpen om je benen gezond te houden. Steunkousen zijn ook een oplossing voor mensen met vermoeide benen, dikke enkels, spataderen, oedeem of trombose.

Nog even een aantal voordelen van steunkousen op een rij:

  • Geen last van dikke enkels en gezwollen benen
  • Helpt tegen spataderen
  • Ter voorkoming van reiziger trombose
  • Je benen voelen fit en energiek

Tegenwoordig zijn compressiekousen al lang niet meer suf, je hebt ze namelijk in allerlei soorten en maten. Deze sokken zijn er in de leukste motiefjes en kleuren en in de fijnste materialen zoals Merino wol. Het is tegenwoordig echt een product voor jong en oud. Lekker showen dus je compressiekousen als je een stuk gaat wandelen of hardlopen.