Burn-out Geluk

De kunst van het niets doen: waarom jij jezelf af en toe een break moet gunnen

De kunst van het niets doen

Wanneer was het de laatste keer dat je niets deed? Niet de laatste keer dat je onbewust zat te scrollen op Facebook of dat je Netflix keek na een lange werkdag. Nee wanneer was de laatste keer dat je alleen was en echt niets deed?

Klinkt bijna als iets raars toch? In deze tijd waarbij we altijd maar meer moeten doen, harder moeten werken, langer moeten werken. Werk, werk, werk! We moeten altijd wel iets doen om in de markt te blijven, een cursus, een workshop. Er is altijd wel een to-do lijst die afgewerkt moet worden.. En werkt het? Vindt iedereen dit nou echt leuk?

Niets doen wordt tegenwoordig gelinkt aan lui zijn, en lui is echt een vies woord! Niemand wil lui zijn, hè bah! Vind je het gek dat jij je de laatste keer dat je niets hebt gedaan niet meer kunt herinneren. De constante stroom van informatie en technologie helpt hier trouwens ook niet bij hoor. Maar wat als ik je vertelde dat niets doen eigenlijk heel goed is voor je gezondheid? Wat als ik je vertelde dat je er energie van krijgt en dat het je helpt om je te focussen? Onderstaand vind je redenen waarom niets doen goed voor je is en hoe je meer “niets” aan je leven toe kunt voegen:

Geniet van het nu
Doe je telefoon uit. De volgende keer dat jij je lunch eet doe jij je telefoon uit en leg je dat magazine weg en probeer jij je simpelweg te focussen op het eten van je lunch. Waardeer alles wat er om je heen gebeurt, vooral de simpele dingen die je snel voor lief neemt.

Luister naar muziek. Ga hardlopen. Trek de natuur in. Doe wat je moet doen om jezelf eraan te herinneren dat je in het nu moet leven.

Disconnect
Doe je telefoon uit, doe je computer uit en leg je tablet weg. Voelt misschien een beetje gek in het begin, maar geniet van je eigen gezelschap. Waardeer de stilte. Je hoeft niet altijd maar bezig te zijn, te plannen of dingen aan je to do lijst to te voegen of juist af te strepen. Neem een diepe adem, leef en laat je gedachtes eens de vrije loop gaan.

Zet je prioriteiten op een rijtje
Je bent vast de hele dag hartstikke druk met dingen waar je blij van wordt of waar je echt passie voor hebt.. niet? Onderzoek eens waar je echt blij van wordt en laat de dingen die zo goed op je cv staan achterwege.

Wees eerlijk naar jezelf. Focus je op wat je echt leuk vindt om te doen en doe het! Als je niet oprecht opgetogen bent over een activiteit dan doe je niet. Waarom plan jij je agenda vol met dingen die je niet eens echt leuk vindt? Gebruik je tijd en energie wijs en investeer in dingen die echt belangrijk zijn.

Laat je batterijen op
Altijd maar door mensen omgeven zijn kost veel tijd. Tel daar je gezin, zorgen, technologie en werk bij op en je bent al uitgeput als je er alleen maar aan denkt. Dus blijf thuis en relax zonder te plannen. Kijk eens wat er gebeurt, geniet van het niets doen. Gewoon omdat het kan.

Plan niets
Misschien is dit wel het lastigste voor je. Geef je zelf toestemming van het constante plannen. Heb vertrouwen, het heeft geen zin om je zorgen te maken over dingen waar je toch geen invloed op hebt. Je kunt je best doen, maar onthoud dat niet alles kunt controleren dus laat los.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?