Relaties

Relaties zijn niet makkelijk, maar ze zijn het waard

Waarom relaties niet makkelijk, maar het wel waard zijn

Het leven is soms een zooitje, net als dat relaties soms een zooitje zijn. Relaties zijn soms zwaar en liefde is niet het enige ingrediënt wat een relatie doet werken. Je hebt ook respect, compromissen, opoffering, begrip en de bereidheid om er voor je partner te zijn als dingen zwaar worden nodig om een relatie te laten slagen. Je moet bereid zijn om aan iemands zijde te staan tijdens de zonnige, maar ook tijdens de donkere dagen. Om iemand aan te moedigen om de beste versie van zichzelf te zijn, maar ook om iemand te accepteren zoals iemand is.

Als je denkt dat de perfecte persoon uiteindelijk vanzelf voorbij zal komen dan denk je ook dat relaties geen werk zullen kosten. Terwijl er geen enkele relatie is die altijd vanzelf gaat. Als je kijkt naar je ouders, grootouders of anderen die al jaren bij elkaar zijn dan zul je zien hoe verschillende deze partners van elkaar zijn. Niemand zal je vertellen dat ze al 30 jaar getrouwd zijn omdat alles op zijn plek viel. Niemand zal je vertellen dat ze nooit ruzies, meningsverschillen of conflicten hebben.

Niemand zal je vertellen dat ze voor altijd bij elkaar blijven omdat dit zo makkelijk is. Omdat ze het elke dag zonneschijn en roze wolken is. Maar dat is het ding met liefde. Als je van iemand houdt, echt van iemand houdt, dan komt dit niet doordat dit gewoon goed uitkomt. Het is niet iets wat je alleen voelt als dingen goed gaan, het is de basis van bij elkaar blijven wanneer dingen niet goed gaan. Wanneer het leven een zooitje is. Dat is het moment dat jij je geliefde dichter bij je moet trekken en niet hem of haar niet van je af  moet duwen. Het is maar net hoe belangrijk jij het vindt om iets te maken wat gebroken is, in plaats van het gewoon maar weg te gooien.

Je committeert jezelf aan iemands hele wezen, je committeert je niet aan de ander onder de conditie dat hij of zij jong en mooi blijft – want dit zal niet gebeuren. Net als dat jij ook niet jong en mooi blijft. Je committeert je niet aan iemand tot er iemand anders voorbij komt die beter is, nee je committeert je aan iemand terwijl je weet dat noch jij noch je relatie perfect is en jij toch bij deze persoon wil blijven. Je committeert je aan de ander, aan het idee dat jullie samen de basis zijn en dat de situaties rondom jullie altijd zullen veranderen.

Je committeert je niet aan iemand omdat alles perfect is, je committeert je aan de ander ondanks het feit dat iemand niet perfect is.

Je aan iemand verbinden is geen regel, geen trouwgelofte, het is een actie. Het betekent niet dat je je vrijheid verliest, het betekent dat jij iemand kiest aan wie jij het meest waardevolle geeft wat je hebt:

  • Je tijd
  • Je emoties
  • Je hart.

Je zult nooit de perfecte persoon tegenkomen, maar wanneer jij je realiseert dat iemand anders is en mag zijn, zul je wel de juiste persoon tegenkomen.

huffingtonpost.com