Geluk

Aardig voor jezelf zijn is niet zo makkelijk, maar dit gebeurt er als je het wel bent

Goed adem halen is belangrijker dan je denkt

Sta jij ook altijd voor iedereen klaar? Tijd om voor jezelf klaar te staan

Heb jij eigenlijk ook nog steeds het gevoel dat voor jezelf zorgen egoïstisch is? Dat je eigenlijk moet zorgen voor die ene vriendin, je moeder of je man? De meeste van ons hebben gaande weg geleerd dat, om een goed persoon te zijn, je voor anderen klaar moet staan. Soms zelfs ten koste van onszelf..

Denk of dacht jij ook dat jij je eigen gevoelens moet negeren en voor anderen klaar moet staan? En dat je op deze manier gelukkig wordt, maar dat het tegenvalt omdat niet iedereen hetzelfde voor jou doet? Dat wanneer jij jezelf wegcijfert je vanzelf wel de liefde krijgt die jij verdient? En heeft dit een beetje gewerkt…?

Vaak is het zo dat mensen die altijd voor anderen klaarstaan uiteindelijk uitgeblust zijn. Aan het eind van het liedje zijn zij degene die eenzaam zijn, misschien zelfs wel boos of depressief.

Wanneer we onze eigen gevoelens en verlangens negeren dan laten we onszelf eigenlijk in de steek. We kunnen ons wel inbeelden hoe pijnlijk het is als we door iemand anders worden verlaten, terwijl jezelf verlaten eigenlijk hetzelfde is.

Denk je eens in: je hebt een kind en in plaats van je liefde en aandacht aan hem of haar te geven, draai je hem of haar de rug toe. In plaats daarvan geef  jij je liefde en aandacht aan het kind van de buren. Zal jouw kind zich niet alleen en depressief voelen?

Deze negatieve emoties doe jij je innerlijke kind wel aan wanneer je ervoor kiest om te zorgen voor anderen in plaats van voor jezelf. En uiteindelijk komen deze emoties eruit. Dus als je onbaatzuchtig bent dan laat je niet alleen jezelf in de steek, je moet er vaak zelfs een prijs voor betalen.

Voor jezelf zorgen en van jezelf houden is eigenlijk het tegenovergestelde van egoïstisch zijn, het betekent dat je verantwoordelijk bent. Wanneer je leert om voor jezelf te zorgen dan herken jij je eigen gevoelens en verlangens en kun je hier direct mee omgaan. Je voelt je voel liefde en energie van binnen, waardoor je dit ook kunt delen met anderen. Deze liefde en zorg is authentiek en van lange duur. Het komt niet voort uit het verlangen om gehoord te worden of om bevestiging of waardering te krijgen. Het is liefde zonder verwachtingen. Zelfliefde brengt je uiteindelijk emotionele vrijheid.

Wanneer jij zorgt voor jezelf in plaats van dat je voor anderen doet zij zelf zouden moeten doen voor zichzelf, dan geef jij ze de kans om te leren om voor zichzelf te zorgen. Anders dan kleine kinderen, zieke of oude mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen, haal je door het zorgen voor anderen vaak de kracht bij die mensen weg. Het kan onbewust een signaal geven dat jij denkt dat zij niet capabel genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen.

Dit gebeurt vaak bij helikopter-ouders, die zich constant bezig houden met hun kinderen en die alles voor ze doen. Waardoor die kinderen, wanneer ze opgroeien, vaak niet opgewassen zijn tegen het leven.

Wanneer jij de neiging hebt om voor anderen te zorgen en niet voor jezelf, dan zal het voor je omgeving wennen zijn wanneer jij wel voor jezelf begint te zorgen. Maar ook al vinden ze het in het begin vervelend, ze zelf verantwoordelijkheid laten nemen betekent niet dat jij niet van ze houdt

Wanneer anderen boos worden of jou beschuldigen wanneer je gaat beginnen met voor jezelf zorgen, dan betekent niet dat jij niet van ze houdt. De mensen die echt van je houden zouden niets anders willen dan dat jij eindelijk voor jezelf gaat zorgen! De anderen hebben jouw misschien onbewust misbruikt voor je goedheid.

Je hebt moed nodig om in plaats van altijd voor anderen te zorgen, voor jezelf te zorgen. Maar waarschijnlijk zal je enorm opgelucht zijn wanneer je deze switch maakt. Hopelijk heb ook jij de moed om dit te doen.