Bewegen Geluk

Lui zijn kan betekenen dat je hartstikke intelligent bent, aldus onderzoek

Lui zijn betekent dat je heel erg intelligent bent

Krijg je ooit wel eens te horen dat je lui bent? Dan heb je hier nu een goed weerwoord op… Onderzoek van het magazine Health Psychology lijkt uit te wijzen dat intelligente mensen meer tijd besteden aan lui zijn. Het onderzoek toont aan dat mensen met een hoog IQ zich sneller vervelen, waardoor ze meer tijd besteden aan nadenken in plaats van dat ze tijd besteden aan actief zijn. Terwijl actieve mensen juist minder lui zijn omdat ze hun hersenen moeten stimuleren met fysieke activiteiten. 

Onderzoekers van de Florida Gulf Coast University deden een test onder een groep van 60 studenten waarvan de ene helft graag wilde nadenken terwijl de andere helft juist liever taken uit de weg gingen waarvan ze dachten dat ze mentale inspanningen moesten leveren. Nadat de 30 nadenkers en de 30 niet-nadenkers waren geselecteerd krijgen ze een bewegingsdetector die voor 7 dagen hun fysieke activiteit bijhield.

Uit de test kwam naar voren dat de denkers veel minder actief waren gedurende de week dan de niet-denkers, hoewel in de weekenden de activiteiten gelijk lagen (iets wat de onderzoekers niet konden verklaren).

Maar hoofdonderzoeker Todd McElroy legt uit dat het nadeel van lui zijn is, ook als je intelligent bent, dat het kan leiden tot een zittend leven wat natuurlijk voor niemand goed is. Hij zei ook dat iedereen moet proberen om actief leven te leiden om zo je gezondheid te verbeteren.

Huffingtonpost.ca