Relaties

Hoe reageer jij op je partner?

20 vragen om elkaar op een andere manier te leren kennen

Wanneer je de relatie met je partner wilt verdiepen is er één ding wat volgens onderzoek zeer belangrijk is: hoe jij reageert op je partner wanneer die goed nieuws vertelt. Volgens Psycholoog Shelly Gable is de manier waarop we met elkaar om gaan in goede tijden, een betere graadmeter van hoe goed de relatie nog is dan hoe we met elkaar omgaan wanneer er slecht nieuws te vertellen is.

Dus hoe zou je moeten reageren op je partners goede nieuws? Volgens Shelly Gable zijn er 4 mogelijke manieren om te reageren op je partner.

Dus, je partner komt thuis van zijn werk, glimmend van trots, en zegt: ‘Ik heb vandaag een nieuwe klant binnengehaald!’.

Hier zijn 4 verschillende reacties:

1 Actief constructief
“Dat is fantastisch lieverd! Je hebt hier zo hard voor gewerkt. Hoe heb je ze overtuigd? Vertel me er alles over!”

In dit geval ben actief je positieve reactie aan het overbrengen door te glimlachen en door oogcontact te maken. Ook toon je interesse door vragen te stellen.

2 Passief constructief
“Goed gedaan!”, om vervolgens het onderwerp te veranderen.

Hier geef je inderdaad positieve feedback maar je brengt die niet actief over aan je partner. Je non verbale gedrag laat je gebrek aan interesse zien.

3 Actief destructief
“Echt?! Betekent dit dat je nog vaker van huis gaat zijn, dan zie ik je helemaal nooit meer!”

Op deze manier laat je actief je negatieve emoties zien zoals boosheid, teleurstelling en minachting en heb je dus een manier om gevonden om negatief te reageren op het goede nieuws van je partner.

4 Passief destructief
“Echt? Nou mijn dag was ook goed, ik zal het je vertellen.” 

Hoewel je geen negatieve emoties toont ben je niet betrokken bij wat je partner vertelt en je negeert wat er wordt gezegd of je richt de aandacht weer op jezelf. Hierdoor zal je partner zich niet door je gesteund voelen.

Relatie expert John Gottman geeft aan dat we in onze relaties vaak zoeken naar connectie met onze partner. Of het nou gaat om een aanraking, een glimlach of je vertelt hoe je dag was, we willen altijd worden opgemerkt en worden gewaardeerd door onze partner.
(Zie het andere artikel: De kenmerken die volgens John Gottman funest zijn voor je relatie)

Daarom is de ‘actief constructieve’ reactie de enige reactie die meehelpt aan het opbouwen en behouden van een goede relatie. Het helpt om meer vertrouwen en intimiteit in je relatie te creëren. Het laat zien dat je partner er toe doet. Het zal je partner een positief gevoel en geven en daarmee zal de tevredenheid over de relatie groeien.

Dus de eerst volgende keer dat je partner (of iemand anders in je leven) goed nieuws met je deelt is het goed om daar enthousiast op te reageren. We kunnen bijna nooit te veel liefde en waardering tonen voor de mensen waar we van houden.

MindBodyGreen