Geluk

Neem je tijd

Alleen reizen geeft je wijsheid
Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

Neem je tijd? Wat bedoel ik daar nou weer mee? Met neem je tijd wil ik zeggen dat je de tijd mag nemen om zelf te veranderen of om dingen te veranderen. Vaak willen we zo snel veranderen en direct resultaat zien. We hebben iets in ons hoofd en dan moet het ook direct gebeuren. Dat is ook wel een beetje van deze tijd, nu we bijna alles binnen handbereik hebben en overal snelle oplossingen voor worden geboden.

De realiteit werkt wat anders. Want veranderingen gebeuren niet zomaar, daar gaat tijd overheen. Ik ben ook enorm veranderd en ik ben ook dingen anders gaan doen, maar ik heb hier wel 3 jaar over gedaan en ik ben nog steeds niet ‘klaar’. Blijvende veranderingen vragen tijd, maar dat is geen reden om je te laten ontmoedigen. Stel nou dat ik 3 jaar geleden niets had gedaan om mezelf langzaam te veranderen? Dan zat ik nog steeds in dezelfde situatie en was ik nog steeds ongelukkig en eenzaam. Want als je dingen langzaam gaat veranderen dan lijkt het alsof het niet opschiet, maar als je hele leven positief verandert door de kleine stapjes die jij nu neemt dan is het het zeker waard!

Ik wil je vertellen wat ik langzaam heb veranderd en misschien heb jij hier ook iets aan!

1 Ik ben op de eerste plaats gaan luisteren naar mijn lichaam. Hoe ik dit precies gedaan heb kun je hier lezen. Door te luisteren naar mijn lichaam merkte ik dat ik moe was (understatement, ik had natuurlijk een vette burn-out) en heb ik 100 stappen terug gezet.

2 Ik ben langzaam begonnen met vertrouwen op mezelf. Erop vertrouwen dat ik de juiste keuzes zelf wel kon maken, dat ik niet altijd advies nodig had. Dat ik zelf eigenlijk best goed weet wat goed voor mij is. Ik heb dit gedaan doormiddel van meditatie, maar iedereen doet het natuurlijk op zijn eigen manier. Wanneer ik best ver in mijn meditatie zat (met behulp van een app met begeleidende meditatie) voelde ik dat ik heel dicht bij mezelf stond en de antwoorden op de vragen die ik had of op de keuzes die ik moest maken kwamen dan vanuit mijn gevoel naar boven en nu weet ik dat hierop kan vertrouwen.

3 Ik ben langzaam en beetje bij beetje tot inzicht gekomen dat je niet perfect hoeft te zijn. Je werk hoeft niet perfect te zijn, je hoeft niet de aller beste werknemer te zijn, je hoeft niet het perfecte figuur te hebben en je hoeft niet de perfecte partner te zijn. Toen ik de teugels langzaam en stapje voor stapje liet vieren merkte ik dat ik dit heel eng vond (controle freak), maar dat het me vooral heel veel bracht. Mensen vinden je ook leuk als je niet de perfecte vriendin bent, ze vinden je namelijk leuk om wie jij echt bent, met al je gekke kanten en eigenaardigheden. Je kunt hartstikke goed functioneren op je werk zonder dat je moet laten zien dat jij het hardste werkt, het beste bent en ‘perfect’ werk aflevert.

4 Leef in het nu. Nou dat vind ik dus een mega vage uitdrukking, maar ik geloof dat ik hem nu wel door heb ;). Ik zal een voorbeeld geven: Ik ben best lang vrijgezel geweest en het was geen geheim dat ik dat dus vreselijk vond. Ik vond het ongezellig en eenzaam en ik was vooral bezig met de toekomst; als ik iemand vind dan… totdat ik me besefte dat het nog wel 10 jaar kon duren voordat ik iemand tegenkwam en dat er ook een kans bestond dat ik alleen zou blijven. En dat kwam binnen, niet omdat ik er verdrietig van werd, maar omdat ik opeens besefte dat ik er nu wat van moest maken! Ik leefde nu! Ik moest mijn leven nu leuk maken. Dus ging ik mijn huis opnieuw inrichten (deed ik daarvoor niet want ik dacht de hele tijd, ja zonde straks komt ik iemand tegen waarmee ik ga samenwonen en dan heb ik net nieuwe meubels gekocht…) en ik maakte van mijn huis weer een knus huisje waar ik blij van werd. Dus kijk niet altijd maar vooruit, maar zorg ervoor dat je leven nu ook leuk is. Of maak het in ieder geval zo leuk mogelijk voor jezelf.

5 Ook ben ik gezonder gaan leven. Ik wist altijd wel dat ik gezonder moest gaan leven, maar ik had nooit echt de motivatie. Totdat ik langzaam dingen ben gaan veranderen. Langzaam ben ik minder vaak gaan drinken en vind ik het nu ook gezellig zonder wijntje. Langzaam ben ik minder suiker gaan eten, ik zal altijd een zoetekauw blijven maar mijn buik is me zo dankbaar. Langzaam ben ik betere en minder bewerkte producten gaan kopen. En ik voel het verschil! Ik voel me nu beter en fitter, ik merk het direct als ik weer wat vaker achter elkaar een wijntje neem, ik voel het direct als ik een periode te veel snoep en ik voel het direct aan mijn opgeblazen buik als ik qua eten voor ‘makkelijk’ kies.

Dit zijn allemaal veranderingen die ik heel langzaam heb doorgevoerd, die ik steeds wat frequenter deed en wat uiteindelijke gewoontes zijn geworden waar ik niet meer zonder kan omdat ik me er veel beter bij voel. Maar ik heb er wel de tijd voor genomen, maar je moet ergens beginnen dus begin vandaag met jouw kleine eerste stapje! Over drie jaar zul jij jezelf ook dankbaar zijn!

Over de schrijver

Josine Mooij

Josine Mooij

Op Herhealth.nl wil ik je inspireren om in balans te blijven. Want we hebben het allemaal druk en moeten veel van onszelf. Daarom vind je hier artikelen die je kunnen helpen om wat meer balans te vinden in alle aspecten van je leven.