Gezondheid

7 manieren waarop jij per ongeluk je slaap saboteert

saboteer jij per ongeluk je slaap

1 Je checkt je telefoon voordat je gaat slapen
Je telefoon, tablet, computer en tv geven blauw licht. Dit licht zorgt ervoor dat je lichaam stopt met het produceren van melatonine, een cruciaal hormoon wat je helpt om in slaap te vallen. Dus als jij nog even je Facebook checkt in bed dan zeg je dus eigenlijk tegen je lichaam dat het wakker moet blijven. Slaap specialist Michael Breus adviseert om een uur voordat je gaat slapen alle elektronische weg te leggen of uit te schakelen.

2 Je krijgt ’s ochtends niet voldoende zonlicht
Blootstelling aan licht in de ochtend – vooral zonlicht- stopt de melatonine machine en start je biologische ritme, welke zorgt voor je slapen en wakker zijn ritme. Het licht zorgt ervoor dat jij je alert voelt in de morgen en zorgt er daarnaast voor dat je ’s avonds makkelijker in slaap valt. Probeer ’s ochtends wat  frisse buitenlucht te pakken of, als dit niet lukt, ontbijt naast het raam. Blootstelling aan licht ‘à ochtends schijnt, als je beter wilt slapen, één van de beste dingen te zijn die je kunt doen.
Gerelateerd: Goed nieuws! De ochtendzon helpt je beter slapen

3 Je sport op het verkeerde moment van de dag
Wanneer het neerkomt op sporten dan zijn er eigenlijk 2 soorten mensen: de mensen die energie krijgen van sporten en de mensen die er kalm van worden. Weet wat sport voor jou doet en doe er je voordeel mee. Hoewel de medische verklaring zegt dat het niet slecht is om te gaan sporten voordat je gaat slapen is het misschien toch goed om, wanneer je veel energie krijgt van sporten, ’s ochtends voor je werk te gaan sporten.

4 Je sport niet regelmatig
Dit is één van de makkelijkste dingen die je kunt doen voor je slaapritme. Elke dag 20 tot 30 minuten te bewegen wordt gelinkt aan een betere nachtrust. Het is nog niet helemaal zeker hoe dit kan, maar het is wel zo.

5 Je slaapt uit in de weekenden 
Het is zelfs al slecht voor je slaapritme als je 25 tot 30 minuten uitslaapt in het weekend zegt Brues. Je haalt volgens hem geen slaap in, je wijzigt alleen je slaapritme maar. Het schijnt zelfs nog belangrijker te zijn om elke ochtend op hetzelfde tijdstip op te staan dan dat het is om elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan.
Gerelateerd: Een simpele meditatie oefening waardoor je sneller in slaap valt

6 Je houdt alle lichten aan totdat je gaat slapen
Om de melatonine aan te maken zou je 90 minuten voordat je gaat slapen je lichten moeten dimmen.

7 Je eet zware maaltijden laat op de avond
Je maag kan er uren over doen om een zware (vette) maaltijd met veel eiwitten te verteren. Probeer wat eerder en lichter te eten. En als je echt trek hebt laat op de avond neem dan bijvoorbeeld een handje ongebrande en ongezouten noten, wat kaas of een kiwi. Kiwi’s schijnen een goede snack te zijn voor het slapen gaan omdat ze de productie van serotine bevorderen wat je kalm maakt waardoor je makkelijker in slaap valt.
Gerelateerd: 10 simpele manieren die je kunnen helpen om makkelijker in slaap te vallen