Gezondheid

10 Simpele manieren die je kunnen helpen om sneller in slaap te vallen

Sneller in slaap vallen

Niet kunnen slapen, heel irritant! Vooral het moment waarop jij je realiseert dat je nog maar een paar uur hebt voordat je wekker weer gaat. Onderstaand vind je 11 manieren die je kunnen helpen om in slaap te vallen.

Dim de lichten
Als het bijna bedtijd is begint je lichaam met het aanmaken van melatonine. Dit hormoon laat je lichaam weten dat het tijd is om te gaan slapen. Maar felle lichten kunnen je lichaam laten geloven dat het nog geen bedtijd is. Dus dim de lichten voordat je gaat slapen of doe de lichten uit die je niet gebruikt. Het is de snelste manier om je hormoonproductie op gang te krijgen die je slaperig maakt.

Doe je telefoon uit
Bewaar eindeloos scrollen op Instagram voor de volgende ochtend en probeer technologie te bannen vanaf een uur voordat je gaat slapen. Alle elektronische apparaten geven een blauw light af oftewel het anti melatonine licht. Probeer eens een boek of een tijdschrift te lezen in bed, wie weet hoe goed het je helpt om in slaap te komen.

Check de temperatuur van je slaapkamer
Probeer er voor te zorgen dat je kamer niet te koud en te warm is en frisse lucht doet ook wonderen voor een goede nachtrust.

Leg wat over je wekker(radio)
Je raakt alleen maar meer gestrest als je constant loopt te checken hoe laat het is. Bescherm je ogen door iets over je klok heen te leggen.

Nu we het er over hebben, bedek alle lichten
Niet alleen je wekkerradio houdt je wakker. Het is ook de gloed van de wifi-box, je laptop die aan het laden is, de standby van je tv of je computer die aan het updaten is. Deze kleine storingen hebben al impact op je slaapritme.

Probeer een vaste routine uit
Na een lange dag is het fijn voor je brein als je een kalme routine hebt waardoor het tot rust kan komen. Was je gezicht, neem een maskertje of neem een douche (onderzoek toont aan dat de stoom ervoor zorgt dat je lichaamstemperatuur stijgt en weer daalt waardoor je slaperig wordt).

Draag iets comfortabels
Ademende zachte materialen die los om je heen zitten zodat je het niet te warm krijgt terwijl je slaapt zijn ideaal om in te slapen. En als je koude voeten hebt, doe sokken aan. In slaap vallen met koude voeten wordt lastig.

Zorg voor een rustgevende omgeving
Onderzoek toont aan dat een rustige omgeving ons helpt om te relaxen. Dit betekent dat jij je slaapkamer in rustige kleuren moet houden om goed te kunnen slapen.

Geef je hersenen wat afleiding
Dit betekent niet dat jij je to do lijst moet gaan aflopen maar zorg voor een creatieve afleiding. Verzin bijvoorbeeld een nieuwe verhaal voor je favoriete serie of bedenk je ideale vakantie.

Probeer een meditatie app
Probeer eens een meditatie app te gebruiken als je in bed ligt. Wanneer je partner naast je ligt kun je oordopjes in doen en zo kun jij je helemaal overgeven.

PureWow